Podium
NTR

Pianist Alexander Toradze (69) is overleden

foto: The Vancouver Symphony Orchestra USA
  1. Klassiekchevron right
  2. Pianist Alexander Toradze (69) is overleden

De Georgisch-Amerikaanse pianist Alexander Toradze, begin deze maand nog in het nieuws omdat hij tijdens een concert bleef doorspelen ondanks acuut hartfalen, is op woensdag 11 mei overleden.

Alexander Toradze werd geboren in Tbilisi in Georgiƫ en gaf zijn eerste concert met orkest toen hij 9 jaar oud was. Hij studeerde aan het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou. Toen hij in 1983 op tournee was met het Bolsjoj Orkest, vroeg hij een visum aan bij de Amerikaanse ambassade in Madrid en sindsdien was hij Amerikaans staatsburger. Toradze stond bekend om zijn interpretaties van het Russische repertoire.

Eind april zou Toradze twee concerten spelen met het Vancouver Symphony Orchestra USA: het Concert voor piano en blazers van Stravinsky en het Tweede pianoconcert van Sjostakovitsj. Voorafgaand aan het concert voelde hij zich niet zo lekker. Hij had last van kortademigheid en het publiek was al gewaarschuwd dat de pianist misschien niet zou komen. Op de dag van het concert kon hij het podium niet zelfstandig opkomen, en daarom werd hij erop geholpen. Alexander Toradze speelde de beide soloconcerten volledig en het publiek was laaiend enthousiast.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De pianist had - zonder dat hij het door had - tijdens het concert last van acuut hartfalen. De dag na het concert bracht de dokter, die hem ook het podium op had geholpen, hem naar het ziekenhuis. Daar kwamen ze erachter wat er was gebeurd. De concerten voor de weken erna werden afgezegd, maar Toradze liet vanuit het ziekenhuis weten dat hij het goed maakte. Helaas overleed hij alsnog, een week na zijn hartaanval, op woensdag 11 mei. Alexander Toradze is 69 jaar geworden.

Ster advertentie
Ster advertentie