Podium
NTR

Onzekere toekomst voor standbeeld Arnold Schönberg

foto: Willemijn van Gentfoto: Willemijn van Gent
  1. Klassiekchevron right
  2. Onzekere toekomst voor standbeeld Arnold Schönberg

Als er niet snel een nieuw onderkomen voor wordt gevonden, dreigt sloop voor het standbeeld van de Oostenrijks-Amerikaanse componist Arnold Schönberg. Op 20 juli verscheen een open brief waarin prominente Hagenaren en muziek- en kunstliefhebbers hun bezwaar uiten tegen de dreigende vernietiging. Initiatiefnemer van de brief Henk Guittart was 21 juli te horen bij Podium.

Sloop

Het driedelige standbeeld van Arnold Schönberg is gemaakt door Heppe de Moor en staat nu nog in de entreehal van het voormalig onderkomen van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, maar mogelijk niet lang meer als het aan de gemeente Den Haag ligt. De verhuizing van het conservatorium naar Amare rond de jaarwisseling van 2021-2022 betekende de sloop van het oude pand (en de bouw van een nieuw hoofdkantoor van de ANWB), maar dat het bijbehorende kunstwerk daarmee ook gevaar zou lopen, daar had men niet op gerekend.

Niemand wil het

Het conservatorium wil het standbeeld niet, Amare wil het niet, noch de familie De Moor. Als er geen herbestemming gevonden wordt, ziet de afdeling OCW/Cultuur van de gemeente Den Haag geen reden om niet over te gaan tot vernietiging van het standbeeld. Het kunstwerk is een eerbetoon aan Schönberg, die doceerde op het conservatorium. Het staat er sinds begin jaren 80 en kwam tot stand via de 1%-regeling. Die regeling hield in dat 1% van de bouwkosten van nieuwe rijksgebouwen gespendeerd moest worden aan het maken van door de overheid gesubsidieerde kunstwerken.

Nieuwe locatie

"Een andere bestemming moet onderzocht worden," vertelt Guittart. "De gemeente Den Haag geeft aan dat er spoedig een plek gevonden dient te worden waar het beeld welkom is, anders zal er wel tot vernietiging moeten worden overgegaan." Guittart gaat zich melden bij de gemeente Den Haag met het verzoek of er een gezelschap kan worden gevormd dat meehelpt bij het zoeken van een nieuwe bestemming voor het kunstwerk.

Op of rond 31 juli zal de gemeente Den Haag een besluit nemen over het standbeeld.

Ster advertentie
Ster advertentie