Podium
NTR

Zomercursus voor aanvoerders in het orkest

foto: Unsplash
  1. Klassiekchevron right
  2. Zomercursus voor aanvoerders in het orkest

Als aanvoerder in het orkest geef je leiding aan je eigen instrumentengroep. Dat is een taak met veel verantwoordelijkheden waarvoor sinds kort een speciale academie bestaat. Violisten, altviolisten, cellisten en contrabassisten kunnen deelnemen aan de First Chair Academy zomercursus in de Griekse stad Thessaloniki. Hans Haffmans sprak erover met Marien van Staalen, betrokken als mentor, en concertmeester van Phion Mathieu van Bellen.

"Je bent de verbinder tussen de dirigent en het orkest", zegt Mathieu van Bellen over het concertmeesterschap bij Phion, het orkest van Overijssel en Gelderland. "Verder leid ik spelend de rest van het orkest en ben ik eigenlijk ook ambassadeur van het orkest." Van Bellen probeert boven de partijen te staan. "Uiteraard moet je ook heel goed kunnen spelen, partijen perfect kennen. Je moet altijd een vorm van rust kunnen geven aan je collega’s in het orkest."

Door ervaring leer je

Van Bellen moest best wennen aan zijn leidende rol. "Het is wel moeilijk in het begin, je moet het echt leren. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik veel vooruit ga. Uiteindelijk leert niets beter dan de ervaring. Op het conservatorium is er wel aandacht voor, maar niet zo gericht."

De mening dat er op het conservatorium te weinig aandacht is voor de aanvoerende rol deelt Marien van Staalen, voormalig aanvoerder van de cellisten in het Rotterdams Philharmonisch Orkest. "Op conservatoria wordt voortreffelijk lesgegeven", zegt hij. "Maar wat concreet te maken heeft met de praktijk in orkesten komt niet aan de orde. Hooguit aan de zijlijn, maar niet structureel." Van Staalen is daarom mentor in de First Chair Academy. Een academie waar musici leren hoe ze aanvoerder worden.

Voor iedereen

Van Staalen weet zeker dat er bij orkestmusici behoefte is aan deze cursus. "In de vorm van cursusweken willen we daarin voorzien. Deze eerste bijeenkomst is komend weekend in Thessaloniki. Het is de bedoeling eens per jaar een cursusweek te organiseren die over de hele wereld kan plaatsvinden en voor iedereen openstaat."

"Dit is nog maar pilot, dus het aantal aanmeldingen loopt nog niet storm." Maar een eerste beeld van deelnemers kan Van Staalen wel bieden: "Het zijn mensen die al een baan in een orkest hebben, of hogerop willen in het orkest. Ook musici die al aanvoerder zijn en graag advies willen van ouwe rotten doen graag mee."

De First Chair Academy is opgericht door de concertmeester van het Rotterdam Philharmonisch, Igor Gruppman. Vanaf 15 juli start de eerste cursusweek in de Griekse stad Thessaloniki.

Ster advertentie
Ster advertentie