Podium

Nieuwe stichting voor eerherstel Nederlandse vioolbouw

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Nieuwe stichting voor eerherstel Nederlandse vioolbouw

De Nederlandse vioolbouwer en onderzoeker Hubert de Launay is een stichting gestart die aandacht gaat vragen voor de Nederlandse vioolbouw vanaf 1650. Deze Hendrik Jacobs Foundation is genoemd naar Hendrik Jacobs, bouwer van strijkinstrumenten.

Jacobs werd geboren in ca. 1629 en bouwde volgens De Launay topinstrumenten. "Nederland verdient een tweede plaats, na Italiƫ, het land met overbekende namen van bouwers als Stradivari, Guarneri en Amati. En dat is niet voldoende bekend", aldus De Launay.

Hij is al jaren bezig met het onderzoeken van Nederlandse strijkinstrumenten uit die tijd en van literatuur hierover. "Lang niet alles wat is opgeschreven, klopt ook", zegt hij. Zo zou de stijl van Jacobs terug te zien zijn in de instrumenten die door zijn stiefzonen Gijsbert Verbeeck en Pieter Rombouts zijn gebouwd. "Klopt niet", concludeert De Launay.

De Hendrik Jacobs Foundation hoopt publicaties uit te geven, om zo hedendaagse bouwers en publiek te informeren en inspireren. De stichting, die samenwerkt met het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, is nog op zoek naar donoren die het werk willen steunen.

Meer informatie: hendrikjacobs.nl

Ster advertentie
Ster advertentie