Podium
NTR

Oprichter Afghanistan National Institute of Music ontvangt eredoctoraat van Juilliard

foto: Jawad Jalali / EPAfoto: Jawad Jalali / EPA
  1. Klassiekchevron right
  2. Oprichter Afghanistan National Institute of Music ontvangt eredoctoraat van Juilliard

Dr. Ahmad Naser Sarmast, oprichter van het Afghanistan National Institute of Music, ontvangt een eredoctoraat van de Juilliard School.

Toen vorig jaar de taliban aan de macht kwamen in Afghanistan, heeft Dr. Sarmast ervoor kunnen zorgen dat de musici en medewerkers van het Afghanistan National Institute of Music via Qatar konden vluchten naar Portugal. Daar kregen zij asiel en in Lissabon konden zij hun instituut voortzetten. Sarmast en het instituut blijven hun missie nastreven de levens van kansarme kinderen te veranderen door de jongens en meisjes samen op te leiden. Een recent hoogtepunt van het instituut was een bezoek van cellist Yo-Yo Ma. Hij reisde eind maart naar Lissabon om de Afghaanse musici te ontmoeten. Vorig jaar vroeg Yo-Yo Ma vaak aandacht voor de door de taliban bedreigde musici. Nu speelde hij met hen samen.

Het eredoctoraat voor dr. Ahmad Naser Sarmast wordt op 20 mei tijdens een ceremonie uitgereikt.

Quote

Het is een grote eer deze onderscheiding te ontvangen van zo’n belangrijke instelling als de Juilliard School of Music and Dance. Ik hoop dat het zal helpen om de internationale aandacht te vestigen op de inspanningen van het instituut om de toekomst van Afghanistans rijke maar belegerde muzikale erfgoed veilig te stellen, en op de benarde situatie van degenen die daar nog steeds wonen, wiens muzikale, educatieve en genderrechten momenteel worden ontzegd.

Dr. Ahmad Naser Sarmast

Het Afghanistan National Institute of Music werd in 2010 opgericht en is de eerste en enige muziekschool in Afghanistan. Het instituut geeft Afghaanse jongens en meisjes (veelal wezen die op straat werkten) de kans Afghaanse en Westerse muziek te leren in een gemengde omgeving.


(Op de foto: muziekles in Kabul, 2019)

Ster advertentie
Ster advertentie