Podium
NTR

Franse organist Jean Guillou overleden (88)

  1. Klassiekchevron right
  2. Franse organist Jean Guillou overleden (88)

De Franse organist Jean Guillou is afgelopen zaterdag overleden. Hij werd 88 jaar. Tussen 1963 en 2014 was hij verbonden aan de St. Eustache kathedraal in Parijs.

Guillou studeerde in Parijs bij onder anderen Marcel Dupré en Olivier Messiaen. Naast organist, improvisator, en componist was hij ook orgelbouwadviseur.
Hij gaf concerten over de hele wereld en bracht meer dan honderd opnamen uit.
In 1963 werd hij benoemd tot vaste organist van de St. Eustache. Ruim 25 jaar later ontving die kerk een nieuw orgel van de Nederlandse orgelbouwer Van den Heuvel. Het grootste orgel dat in Frankrijk is gebouwd. Jean Guillou was overigens ook als adviseur nauw betrokken bij dit project. Het instrument werd in 1989 door Guillou onder grote Nederlandse belangstelling in gebruik genomen.

De Franse organist gaf regelmatig concerten in ons land. Zijn virtuoze stijl zorgde voor zowel positieve als negatieve reacties. Trouw schreef ooit over de manier waarop hij Bach speelde: ‘even bizar als bedroevend.’ In een interview met het Reformatorisch Dagblad uit 2000 zegt Jean Guillou: ‘Het is niet mijn intentie excentriek te zijn. Het is toch komisch dat mensen wel verrukt zijn wanneer ze een pianist iets nieuws met een Beethovensonate horen doen, maar dat hetzelfde voor een organist taboe is. Het lijkt wel alsof sommigen willen dicteren hoe je Bach moet spelen. Een organist mag toch wel zelf nadenken? Anders leeft de muziek, de kunst niet en hebben we met diep bevroren materie te maken.’

Ster advertentie
Ster advertentie