Podium
NTR

Het Storioni Festival van start

foto: Storioni Trio
  1. Klassiekchevron right
  2. Het Storioni Festival van start

Het Storioni Festival gaat beginnen. Deze eerste week zijn er concerten voor toeschouwers uit speciale doelgroepen, zoals mensen met Alzheimer en autisme. In de tweede week zijn er grote publieksconcerten. Zoals elk jaar vinden alle concerten van het festival plaats in en rondom de stad Eindhoven.

Hoe zorg je ervoor dat de muziek aansprekend is voor een bepaalde doelgroep? Door bijzondere samenwerkingen aan te gaan. Zo werkt het trio in de concerten voor mensen met autisme samen met de Engelse danser en balletmeester Andrew Greenwood. De manier waarop hij de muziek omzet in beweging moet drempelverlagend werken. Bezoekers zijn vrij om op een geheel eigen manier op de muziek te reageren.

Doel outreach-concerten

“Deze Outreach-concerten zijn wezenlijk niet anders dan ‘reguliere’ kamermuziekconcerten,” zegt Wouter Vossen, violist van het Storioni Trio in Trouw. “Het doel is hetzelfde: een verhaal vertellen, verbinding maken met het publiek en hen de kans geven daarop te reageren.”

In het Avondconcert

Natuurlijk zijn er ook concerten waarbij de bezoekers geconcentreerd kunnen luisteren. Bijvoorbeeld bij het concert op 25 mei. Pianisten Nino Gvetadze en Steven Osborne voegen zich dan bij het trio. Er klinkt muziek van het beroemdste componistenechtpaar uit de geschiedenis: Robert en Clara Schumann. Van de eerste klinkt de vioolsonate in a en van Clara de Romances voor viool en piano opus 105. Er staat onder meer contrastrijke muziek van Messiaen tegenover. Later op de avond volgen er nog andere componisten uit de twintigste eeuw. Zo hoor je de zeven liederen op gedichten van Alexander Blok voor pianotrio en sopraan van Sjostakovich en de cellosonate van Britten. Hoewel het twee concerten zijn, zendt de NTR het complete programma uit in het Avondconcert op 7 juni.

Echte pianotrio-repertoire

Ook het echte pianotrio-repertoire komt natuurlijk aan bod tijdens het festival. Zo hoor je op 26 mei het trio van Ravel en op 28 mei het Gassenhauer-trio van Beethoven. Wil je meer weten over het complete programma? Kijk op de website. De Storioni Trio-leden pianist Bart van de Roer en violist Wouter Vossen gaven in de studio bij het programma Podium donderdag een muzikaal voorproefje. Luister hieronder het optreden terug.

Ster advertentie
Ster advertentie