Podium
NTR

Federova en Schwartz vertellen over Davidsbündler

foto: J. Bernardo Arcos Mijailidis (Wikimedia)
  1. Klassiekchevron right
  2. Federova en Schwartz vertellen over Davidsbündler

Pianist Anna Fedorova en cellist Nicholas Schwartz hebben een missie: het bieden van muzikaal onderwijs aan jong talent. Dit doen zij in de Davidsbündler Academy in Den Haag. De Academy verstrekt beurzen aan jonge getalenteerde musici en organiseert masterclasses, concerten en festivals. In het programma Podium vertelden ze erover en traden ze op.

"De Academie is aan een enorme groeispurt begonnen," zei Federova in Podium. "Zo modern was Schumann dus ook in zijn tijd, met zijn imaginaire club de Davidsbünd. Mensen die anders tegen de maatschappij, de cultuur en muziek aankeken. Weg met de oude regels, wees inventief en avontuurlijk. Dat staat ook als een paal boven water voor onze muziekacademie."

Voor iedereen

"Deze academie is geen concurrentie voor een vooropleiding van het conservatorium of jong talentklas," vulde Nicholas Schwartz aan. "De jonge talenten krijgen soms drie keer in de week les als ze bijvoorbeeld een concours aan het voorbereiden zijn. Er zijn ook conservatoriumstudenten die met één van onze projecten meedoen om zich te verbeteren of te specialiseren. En we zijn er ook voor afgestudeerden die het concertpodium op gaan. Dus het is een traject dat over leeftijden verspreid is."

Davidsbündler Festival Tour

De Davidsbündler Foundation werd opgericht in 2022 en wil jong talent ondersteunen. Van 15 t/m 18 juni staat de Davidsbündler Festival Tour gepland. Verschillende musici treden op met de jonge talenten. De masterclasses en concerten zijn op verschillende plekken: in de Davidsbündler-Salon in Den Haag, Kasteel Amerongen en in Amsterdam (Studio 150, Vondelpark en Concertgebouw). Een compleet programma vind je op de website.

Naam verwijst naar Schumann

De naam Davidsbündler verwijst naar Robert Schumann, die er uitgebreid over schreef. Schumann zag Davidsbündler als de vereniging die de zaak van de hedendaagse muziek moest verdedigen tegenover zijn tegenstanders. Ook in de muziek gaf de componist vorm aan dit idee, door in 1837 de pianosuite, Davidsbündlertänze, Op. 6 te schrijven.

Derde pico van Rach

Anna Federova bracht kort geleden bij Channel Classics haar nieuwe cd met het derde pianoconcert van Rachmaninov uit. Daarmee voltooide ze haar cyclus van Rachmaninov-concerten. Extra stuk op de cd is The Messenger voor solo piano uit, geschreven door de Oekraïense componist Valentin Silvestrov. Het is een muzikale meditatie, een boodschap van licht, vrede en hoop voor de toekomst, voor haar land en mede-Oekraïners.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie