Podium
NTR

Hoornlegende Barry Tuckwell overleden (88)

  1. Klassiekchevron right
  2. Hoornlegende Barry Tuckwell overleden (88)

De Australische hoornlegende Barry Tuckwell is 16 januari op 88-jarige leeftijd overleden. Tuckwell was een van de grote hoornvirtuozen uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Hij was ook dirigent en leraar en werkte over de hele wereld.

Barry Tuckwell werd geboren in 1931 in Melbourne in een muzikale familie. Zijn vader was organist en nadat de familie verhuisde naar Sydney studeerde de jonge Barry daar orgel en piano. Vele jaren later vertelde Tuckwell in een interview dat hij zich daar als 13-jarige niet gelukkig bij voelde. “Ik was niet erg goed in piano of orgel, dus toen de hoorn in mijn leven kwam, vond ik iets dat ik kon. Het voelde vanaf het begin als een liefdesaffaire.”

Op zijn negentiende vertrok hij naar Engeland en werd al snel de eerste hoornist in het London Symphony Orchestra. Vanaf eind jaren 60 begon Tuckwell aan zijn lange solocarrière, richtte een aantal orkesten op en werd een geliefd docent.

Tuckwell laat meer dan 50 hoornopnamen achter en wordt geprezen en erkend als 's werelds meest geliefde hoornspeler uit de twintigste eeuw.

Ster advertentie
Ster advertentie