Podium

Auschwitz Comité eert pianist Igor Levit voor zijn strijd tegen racisme

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Auschwitz Comité eert pianist Igor Levit voor zijn strijd tegen racisme

De Joodse pianist Igor Levit (32) wordt door het Internationaal Auschwitz Comité geëerd met het Geschenk van Herinnering. De Russisch-Duitse pianist spreekt zich regelmatig uit tegen antisemitisme en racisme. Ook spreekt hij over de angst die hij heeft gevoeld sinds hij zélf met de dood werd bedreigd.

Het Auschwitz Comité prijst de moed van Levit die zich door deze bedreigingen niet wil laten intimideren. "Als persoon, kunstenaar en Europeaan, verdedigt hij daarmee de waarden van de democratie."

De pianist ontvangt zondag in Berlijn het Geschenk van Herinnering in de vorm van de letter B. Die letter verwijst naar de inscriptie Arbeit macht frei. Meerdere concentratiekampen hadden diezelfde tekst bij de ingang, maar het smeedwerk van Auschwitz dat in 1941 door Poolse gevangenen is gemaakt is uniek, omdat de letter ‘B’ in Arbeit ondersteboven staat. Dat was mogelijk een protest van de makers.

Op 27 januari aanstaande is het 75 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz door troepen van het Rode Leger werd bevrijd. Te laat voor zeker 1.1 miljoen mensen die daar de dood vonden.

Ster advertentie
Ster advertentie