Podium
NTR

Pianist Michael Ponti overleden

foto: Publicdomainpictures
  1. Klassiekchevron right
  2. Pianist Michael Ponti overleden

“Tien pianisten in één”. Zo zou de Duits-Amerikaanse pianist Michael Ponti ooit zijn genoemd. De gedreven musicus, met ruim 80 platen op zijn naam, overleed op 17 oktober 2022.

Ponti werd geboren in Duitsland, maar verhuisde al snel naar de Verenigde Staten. Hij was inderdaad een veelzijdig musicus. De pianist trad veel op als solist, speelde kamermuziek en was actief als liedbegeleider - onder meer van de beroemde bariton Dietrich Fischer-Dieskau. Ook speurde hij naar vergeten repertoire. In de jaren 60 en 70 zette Ponti veel onbekende pianoconcerten op de plaat, van onder meer d'Albert, Moszkowski, Chopin-Wilkomirski en Bronsart. “In de handen van deze geweldige musicus kwamen ze tot leven, concerten waarvan je je afvraagt waarom ze nooit in de hedendaagse concertzalen werden gespeeld”, zo schreef muziektijdschrift The Grammophone in een In memoriam.

Ponti was een gedreven man. Hij nam als eerste de complete pianomuziek van Tsjaikovski, Scriabin en Rachmaninov op. En hij stond bekend om zijn lange recitals. Bij zijn debuut in New York, in 1972, gaf hij maar liefst negen toegiften. “Rond middernacht hadden we er allemaal genoeg van”, zou hij hebben gezegd. Ponti bracht meer dan 80 platen uit.

In 2000 kreeg hij een beroerte waardoor hij zijn rechterhand niet meer kon gebruiken. Maar hij ging door met optreden, met repertoire voor alleen de linkerhand. Speciaal voor hem schreef componist Paul Theissen een 'eenhandig' pianoconcert.

Michael Ponti is 84 jaar geworden.

Ster advertentie
Ster advertentie