Podium
NTR

Zeeuwse muziekpionier Ad van 't Veer overleden (80)

  1. Klassiekchevron right
  2. Zeeuwse muziekpionier Ad van 't Veer overleden (80)

Muziekpionier en oprichter van Nieuwe Muziek Zeeland, Ad van ’t Veer is overleden. Van ’t Veer heeft een prominente rol gespeeld in het Zeeuwse muziekleven.

Ad van ’t Veer werd in geboren in Goes in 1944. Zijn vader was directeur van een frisdrankenfabriek in Middelburg en zag in Ad zijn opvolger. Maar hij koos voor de muziek. Eerst als bestuurslid van de Vereniging Jeugd en Muziek Zeeland. Dit vormde de basis voor Stichting Nieuwe Muziek Zeeland, het huidige MuziekPodium Zeeland.

Vanaf eind jaren ‘60 organiseerde Ad met anderen de eerste concerten met hedendaagse muziek, wat in 1976 leidde tot de oprichting van het Festival Nieuwe Muziek. En dat hij daarmee succes oogstte blijkt wel uit de internationale artiesten die het festival bezochten: Amerikaanse componisten John Cage en Morton Feldman en de Griekse componist Iannis Xenakis. Maar ook Daan Manneke en het Willem Breuker Kollectief waren vaste gasten. Begin jaren 80 richtte hij samen met componist Xenakis en pianist George Madge het Xenakis Ensemble op.

In 2006 ging Ad van ’t Veer met pensioen. Hij ontving toen tevens de Zeeuwse Cultuurprijs en werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ad van ’t Veer overleed maandag 21 juni op 80-jarige leeftijd.

Een gesprek met vriend, collega en huidige directeur van MuziekPodium Zeeland, Maurits Pontier.

Foto: Zeeuwse Concertzaal

Ster advertentie
Ster advertentie