Podium
NTR

Brieven van Brahms en Mozart

  1. Klassiekchevron right
  2. Brieven van Brahms en Mozart

Brieven van componisten blijven interessant materiaal voor verzamelaars en wetenschappers. Onlangs werden er weer enkele ontdekt: van Brahms en van Mozart.

Het Brahms-Institut in Lübeck is in bezit gekomen van een brief van de Duitse componist Johannes Brahms. De brief komt uit het nalatenschap van de Poolse pianist Wladyslaw Szpilman, die in 2000 overleed, en vooral bekend is geworden door de film The Pianist, die gebaseerd was op zijn leven.
In de brief uit 1872 schrijft Brahms aan zijn jeugdliefde Bertha Faber onder andere over zijn doodzieke vader.

Het instituut verzamelt alle correspondentie van en aan Brahms: het BBV-project. Inmiddels beschikken ze over ruim 10.000 brieven.

Mozarts brief aan zijn vader

En het Mozarteum in Salzburg heeft maar liefst 3 brieven ontvangen. Het belangrijkste document is de laatste overgebleven brief van Mozart aan zijn vader Leopold, enkele weken voor diens dood in 1787. Een bijzondere vangst volgens de stichting. De inhoud van de brief was al bekend, maar het origineel laat zien dat Mozart de brief heeft voorzien van twee symbolen van de Vrijmetselarij. In de brief schrijft Mozart aan zijn vader: "De dood, dat is het ware einde van ons leven, sinds een paar jaar heb ik mezelf zo vertrouwd gemaakt met deze ware, beste vriend van de mens, dat het niet enkel angstaanjagend meer is, maar ook kalmerend en geruststellend!”

Mozart overleed zelf niet veel later, in 1791, op 35 jarige leeftijd.

Ster advertentie
Ster advertentie