Podium
NTR

Violist Ivry Gitlis (98) overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Violist Ivry Gitlis (98) overleden

De Israëlische violist Ivry Gitlis is 24 december overleden. Dat melden bronnen op internet, waaronder het Franse radiostation France Musique. Gitlis was een van de grote violisten van de vorige eeuw.

Hij werd geboren in 1922, in Haifa, Israël, en kreeg zijn eerste instrument toen hij 5 was. Vanaf zijn dertiende kreeg hij les in Parijs, onder meer van George Enescu en Jacques Thibaud. Na zijn debuut bij het London Philharmonic Orchestra, vlak na de oorlog, ging het snel. Er volgden optredens over de hele wereld, onder meer in de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten.

Ivry Gitlis in 1987 (Foto: ANP).

Toonaangevende opnames

Hij maakte toonaangevende opnames van vioolconcerten van onder meer Jean Sibelius, Felix Mendelssohn, Alban Berg en Béla Bartok. Als uitvoerder van kamermuziek was hij minder bekend, maar ook op dat terrein lag de lat hoog, in samenwerkingen met musici als Jascha Heifetz, Isaac Stern, Mischa Maisky en Martha Argerich.

Gitlis was een opvallende persoonlijkheid, met een eigenzinnige speelstijl en brede smaak. Hij hield ook van jazz en pop en trad bijvoorbeeld op met John Lennon en Keith Richards. Verder was hij actief als vioolpedagoog en festivalorganisator. Ivry Gitlis is 98 jaar geworden.

Ivry Gitlis in Nederland

In 2017 trad Ivry Gitlis nog op in het programma Podium Witteman.

In 1984 trad Gitlis met pianist Daniël Wayenberg op tijdens het Prinsensgrachtconcert, toen voor het eerst op televisie.

Bekijk het concert

Ster advertentie
Ster advertentie