Podium
NTR

Leren met muziek: aanrader of afrader?

foto: Koen van Weel / ANPfoto: Koen van Weel / ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Leren met muziek: aanrader of afrader?

Uren blokken, rijtjes stampen, formules uit je hoofd leren, samenvattingen maken… Het is weer eindexamentijd. Op 11 mei zijn de eerste examens afgenomen en het laatste examen staat gepland op 30 mei. Altijd een spannende tijd, waarin veel gestudeerd moet worden – soms tot in de nachtelijke uren. NPO Klassiek helpt daarbij. Deze week bieden wij in de nachten op NPO Klassiek muziek die ideaal past bij concentratie en focus. Kan muziek je helpen bij het leren? En welke muziek is dat dan?

We vroegen het klinisch neuropsycholoog Artur Jaschke. Volgens hem is er niet per se één genre of specifieke muzieksoort waar je beter van gaat leren. “Het is zo dat het altijd afhangt van welke muzikale bagage je zelf hebt, welke muziek je al kent en hoe gevoelig je voor afleiding bent.”

Het Mozart-effect

De effecten van muziek op ons brein zijn ongekend groot, omdat ze het hele brein activeren. We worden gestimuleerd, getriggerd, waardoor het brein geactiveerd wordt en we ons voor een langere termijn kunnen concentreren.

Welke muziek geschikt is om bij te leren, welke instrumentatie, het genre… Alles hangt samen met het individu. Er is helaas geen algemeen geldende regel of een gemiddelde te formuleren. Muziek bij het leren kan goed werken, maar dat is per persoon anders. Voor de één werkt het heel goed, voor de ander helemaal niet. Welke muziek werkt en welke niet is ook per persoon anders. Dat hangt samen met smaak, en wat je gewend bent. Er is geen gouden regel die voor iedereen geldt.

Eén ding is inmiddels wel bewezen: het Mozart-effect bestaat niet. Het Mozart-effect is de theorie dat je slimmer zou worden of dat je een hoger IQ zou krijgen door alleen naar Mozart te luisteren. Er is geen enkel onderzoek dat die theorie bevestigt.

Klinisch neuropsycholoog Artur Jaschke vertelt dat het bij hem persoonlijk heel erg afhangt van de stemming en van de dag. “Het is heel verschillend. Het kan van klassiek tot heavy metal. Maar het kan ook jazz of R&B zijn.”

Effect op het brein

Muziek heeft zeker een positief effect op je brein, volgens Jaschke. Muziek kan stress verminderen, je rustig maken of juist zorgen voor focus. Het hele brein wordt gestimuleerd, en dus spreekt het ook je gevoel aan én je herinneringen. Bij het musiceren is het zelfs nog sterker. Dan wordt je hele lichaam geactiveerd. Zo moet je bijvoorbeeld weten waar je je vingers moet plaatsen. Er worden allerlei verbindingen gelegd, die je zonder muziek niet zou hebben.

Rust creëren en boost geven

Leren met muziek kan verschillende functies hebben. Muziek kan rust creëren, bijvoorbeeld als je net druk bezig geweest bent. Muziek kan je dan helpen je zinnen even te verzetten, om tot rust te komen zodat je je op je nieuwe taak kunt richten.

Muziek kan ook zorgen voor een boost. Als je bijvoorbeeld al lang aan het leren bent, kan muziek je weer oppeppen. Muziek kan je ook afsluiten van je omgeving, zodat je je makkelijker kunt focussen op je examenstof. Dan hoor je niet je kleine broertje zeuren of je vader die in een online-meeting zit.

Andere genres

Om je brein steeds actief te houden bij het luisteren naar muziek, moet je eigenlijk ook eens naar andere genres gaan luisteren, vindt Artur Jaschke. “Je hersenen worden dan weer op een andere manier geprikkeld. Je hoeft de muziek niet direct mooi te vinden, maar je brein wordt wel uitgedaagd. Luister je bijvoorbeeld altijd naar klassieke muziek, zet dan ook eens heavy metal-muziek aan. Misschien herken je wel een stuk van Beethoven? Of een werk van Schubert?”

Beluister hier het gesprek dat Beitske de Jong in Podium had met Artur Jaschke.

Focus: de studienachten van NPO Klassiek

De examens komen eraan... en NPO Klassiek helpt je bij het blokken! Van 22 t/m 26 mei bieden wij jou de Focus-studienachten met muziek waar je extra goed bij kunt studeren. Aan de hand van muziek die ideaal is voor concentratie en focus, op maat gemaakte visuals en de zogeheten Pomodoro-techniek geven wij jou de optimale studeerervaring.

Kijk voor alle informatie en muziek om perfect op te kunnen studeren:

Focus: de studienachten

Ster advertentie
Ster advertentie