Podium

Lorenzo Viotti opvolger Marc Albrecht

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Lorenzo Viotti opvolger Marc Albrecht

De Zwitserse dirigent Lorenzo Viotti (29) wordt de nieuwe chef-dirigent bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en de Nationale Opera. Dat is vanmiddag bekendgemaakt. Hij volgt Marc Albrecht op die volgend jaar, na 10 jaar, afscheid neemt van het orkest en daarmee tevens vertrekt als chef-dirigent van De Nationale Opera.

Grote internationale belangstelling

Rob Streevelaar, algemeen directeur van het Nederlands Philharmonisch Orkest: "Gezien de grote internationale belangstelling voor Lorenzo zijn we bevoorrecht met zijn keuze voor een verbintenis het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera voor de volgende stap in zijn carrière. Deze fantastische jonge dirigent te mogen verwelkomen bij de fantastische musici van ons orkest voelt als een cadeau en betekent een muzikale belofte voor iedereen."

Lorenzo Viotti is overigens geen onbekende in Nederland. In 2014 maakte hij zijn debuut bij het Orkest van het Oosten en in 2016 bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest, toen hij inviel voor dirigent Franz Welser-Möst. In 2018 debuteerde Viotti bij het Nederlands Philharmonisch Orkest: hij dirigeerde toen Stravinski’s Petroesjka in Het Concertgebouw Amsterdam.

Dirigent en percussionist

Viotti werd geboren in Lausanne. Hij studeerde piano, zang en percussie in Lyon. Als percussionist speelde hij in verschillende orkesten. Voor directielessen vertrok hij naar Wenen, waar hij les kreeg van Georg Mark. Hij studeerde in 2015 af in Weimar. In datzelfde jaar won hij de Salzburg Festival Young Conductors Award. Sindsdien dirigeert hij grote operahuizen in Europa.

Zijn vader was dirigent Marcello Viotti, die in 2005 op 50-jarige leeftijd overleed.

Beluister het interview met Lorenzo Viotti in de uitzending van 24 april:

Ster advertentie
Ster advertentie