Podium
NTR

Jaaroverzicht muzieknieuws 2019 - deel 2

  1. Klassiekchevron right
  2. Jaaroverzicht muzieknieuws 2019 - deel 2

In dit tweede deel van ons jaaroverzicht blikken we terug op de controverse rond de kwaliteit van de recent geopende Elbphilharmonie in Hamburg. Ook lichten we een aantal musici uit die begin dit jaar in de prijzen vielen.

Elbphilharmonie
In 2107 ging de imposante Elbphilharmonie in Hamburg open. Het cultuurcomplex aan de Elbe had ruim 800 miljoen euro gekost. En de afgelopen jaren moest het gebouw zich bewijzen. Een succes, zou je kunnen zeggen. In april 2019 werd duidelijk dat de Elbphilharmonie sinds de opening 2 miljoen concertbezoekers had getrokken. Daar bovenop bezochten nog eens 10 miljoen mensen het uitzichtplatform ‘Plaza’.

Een mislukking, zeiden anderen. Operaster Jonas Kaufmann liet zich begin van dit jaar kritisch uit over de akoestiek van de concertzaal. Dirigent Riccardo Muti besloot er zelfs helemaal niet meer op te treden. Hij vindt de zaal middelmatig.

De akoestiek is trouwens zó dat ieder klein geluid in het publiek wordt versterkt. En dat is extra lastig omdat er veel onervaren toeschouwers zijn, die vooral de zaal willen zien, maar niet weten dat je stil moet zijn. “Het lijkt wel een jaarmarkt”, zei een trouwe bezoeker.

Riccardo Muti wil niet meer in de Elbphilharmonie dirigeren

Prijzen
Componist Aart Strootman kreeg lof vanwege zijn combinaties van genres. Hij won dit jaar de Matthijs Vermeulenprijs, de belangrijkste Nederlandse compositieprijs, voor zijn stuk Shambling Emerge – after after party. De jury vond het “een fascinerend en verrassend avontuur”.

In februari werd bekend dat componist en dirigent John Adams winnaar is van de Erasmusprijs 2019. Hij kreeg de prijs, 150.000 euro, vorige maand uitgereikt. De jury vond dat Adams de hedendaagse klassieke muziek weer ‘verstaanbaar’ heeft gemaakt, door elementen uit jazz en pop toe te voegen.

Componist John Adams wint de prestigieuze Erasmusprijs 2019

En in april was er een International Opera Award voor Marc Albrecht, chefdirigent van de Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Hij werd uitgeroepen tot ‘beste operadirigent’. Albrecht had veel succes gehad bij De Nationale Opera, met uitvoeringen van Parsifal, Die Walküre en Tannhauser van Richard Wagner, en een geënsceneerde Gurre Lieder van Arnold Schönberg.

Ster advertentie
Ster advertentie