Podium
NTR

De 11 klassieke muziekboeken van dit jaar

foto: Mikolaj op Unsplash
  1. Klassiekchevron right
  2. De 11 klassieke muziekboeken van dit jaar

In de Podium-uitzendingen van deze week blikken we terug op het afgelopen jaar. Wat
zijn de culturele hoogtepunten? Welke ontwikkelingen ontvouwen zich in de
klassieke muziek? Daar horen natuurlijk lijstjes bij! Op 27 december is
pianist, museumdirecteur en auteur Kees Wieringa te gast. Daarom een blik op de
literaire oogst van dit jaar: de elf beste klassieke muziekboeken van 2021!

Inshallah van Kees Wieringa. Deze vertelling over Qatar, van binnenuit, heeft veel stof doen opwaaien. Wieringa is bekend pianist en programmamaker. Als museumdirecteur raakte hij verzeild in de culturele wereld van Qatar. Wapenhandel, kunstsmokkel, geloofsstrijd, het komt allemaal op zijn pad terecht en schroomt niet daarover te schrijven.

Kees Wieringa te gast in de studio

De muzikale mens van Michael Spitzer. De mens is onlosmakelijk verbonden met muziek. Hoe heeft ons dat gevormd, vroeger en nu in het dagelijks leven? Een boek over de rol die muziek speelt in de ontwikkeling van de mens. Een brede blik dus, aan de hand van een wetenschappelijke kijk op de muziek.

De luisteraar van Yves Knockaert. Hét boek voor iedereen die bruist van de vragen over klassieke muziek: mag Bach op de piano, waar haalt de componist zijn inspiratie vandaan, kun je nog origineel zijn? Met andere woorden, een uitstekende leeskeuze voor de nieuwsgierige klassieke muziekluisteraar. Knockaert licht op toegankelijke manier de belangrijkste begrippen uit.

Het Nederlandse liefdeslied in de middeleeuwen van Frank Willaert. Een diepteduik in de liedcultuur van de oude muziek. Niet alleen aan te raden voor liefhebbers van muziek, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Liefdeslyriek van Hadewijch, troubadours en het beroemde Egidiuslied komen allemaal voorbij. Het boek vormt zo een geslaagd overzichtswerk, vol met verborgen parels.

Wie niet genoeg krijgt van de oude muziek kan terecht bij De onvermoede schatkamer van de Duitse barokmuziek van Ignace Bossuyt. We kennen allemaal Bach, maar wat schuilt nog meer in de Duitse barokmuziek? Bossuyt toont aan dat de Duitse voorlopers van Bachs, zoals Schütz en Buxtehude, enorm veel invloed hebben uitgeoefend. Dit boek neemt de lezer mee aan de hand van muziekfragmenten die door middel van een QR-code direct te beluisteren zijn.

Dan een sprong naar het nu: The Big Composers Cookery Book van Peter-Jan Wagemans. De Nederlandse componist Wagemans legt zijn geheime recepten op tafel. Een overzichtswerk over de componeerpraktijk van de grote namen uit de 20ste en 21ste eeuw. Het gaat minder over het eindresultaat, maar meer over de ideeën en strategieën achter het componeren. Erg leerzaam voor liefhebbers van moderne muziek.
Waar zijn componeerrecept toe heeft geleid voor hemzelf, was op 6 november van dit jaar te horen in de NTR Zaterdagmatinee bij de première van Carnival of Shades.

Vers van de pers: een biografie over Ida Simons van Mieke Tillema. Zij werd een aantal jaar geleden herontdekt als schrijfster met de uitgave van De dwaze maagd. Dat is een prachtige novelle over het Joodse leven in Antwerpen in de jaren 30. Ida Simons was niet alleen schrijfster, maar ook een beroemd pianiste. Ze overleefde de kampen in de Tweede Wereldoorlog, en dat liet haar sporen na. Een portret van een kort en tragisch leven en bovenal van een moedig mens.

Meer zin in een roman? In Sloop van Anna Enquist speelt klassieke muziek wederom een belangrijke rol. Ze schrijft over een componiste met een Haydn-obsessie. Op het punt van slagen maar achtervolgd door zorgen waar vrijwel niemand vanaf weet.

Brieven aan de meesters van Camiel Boomsma. Dit essay is uit het hart geschreven. Pianist Boomsma ontdekt de verbinding tussen taal en muziek en al schrijvend komt hij tot nieuwe gevoelens en ideeën bij de muziek die hij speelt en luistert.

De klank van de heilstaat van Michel Krielaars. Het leven in de Sovjet-Unie van Stalin zat vol met absurde taferelen en verhalen die onwerkelijk aandoen. Krielaars duikt in het Russische muziekleven van die tijd. Hoe gingen musici om met de nieuwe orde van socialistische kunst voor de arbeiders en boeren? Verkeerde vriendschappen of een opzienbarend werk konden al fataal blijken…
Krielaars vertelde erover bij Podium:

Michel Krielaars over muziek in de Sovjet Unie

Dit is het 400ste sterfjaar van Nederlands grootste componist. Jan Pieterszoon Sweelinck, de Orpheus van Amsterdam door Pieter Dirksen is de biografie die bij zo'n jubileumjaar hoort! Dit boek biedt de nieuwste inzichten en mooiste verhalen.
Dirksen promoveerde op de klaviermuziek van Sweelinck en dat liet hem niet meer los. Te gast bij Podium nam hij ons mee in het werk van deze componist...

Pieter Dirksen over Sweelinck

Wie liever luistert in plaats van leest, in twee podcasts komen literatuur en muziek samen.
Bij Vierhaal nodigt Giel Beelen een schrijver uit om een verhaal te schrijven op een klassiek werk. Hoe dat uitpakt?
De Klassieke Bibliotheek doet het omgekeerde. In veel boeken komt klassieke muziek langs, bij een concertbezoek of als lievelingsstuk van de hoofdpersoon. Hoe klinken die verhalen mét de beschreven soundtrack?

Ster advertentie
Ster advertentie