Podium
NTR

El Sistema doet (omstreden) poging tot record grootste orkest

foto: AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. El Sistema doet (omstreden) poging tot record grootste orkest

Het muzikale opleidingsproject El Sistema in Venezuela heeft zaterdag 13 november een poging gedaan om 's werelds grootste orkest bij elkaar te brengen. 12.000 muzikanten speelden samen, op een enorm plein, in haast eindeloze rijen van strijkers en blazers. Op het programma stond onder andere de Slavische Mars van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

De bedoeling was om een twee jaar oud record te breken, van een orkest van ruim 8.000 musici, in Sint Petersburg. Guinness World Records moet nu gaan beoordelen of de Venezolaanse poging echt een record genoemd mag worden.

Het is een opvallend initiatief: zoveel mensen samenbrengen, terwijl covid-19 ook in Venezuela veel slachtoffers maakt. De meningen over het project zijn sterk verdeeld. Kijkers van de live uitzending reageerden enthousiast: "Leve Venezuela en zijn musici. Ik ben trots". Critici vinden dat El Sistema zich laat gebruiken voor regeringspropaganda. En de voormalige burgemeester van hoofdstad Caracas zou hebben gezegd op dat het land belangrijkere records bezit, zoals het aantal mensen dat in armoede leeft. Het geld had beter besteed kunnen worden.

Hieronder staat de registratie van het concert. Inleiding vanaf 1.54.00:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie