Podium
NTR

Pianist en pianopedagoog Jan Wijn (88) overleden

foto: Merlijn Doomernikfoto: Merlijn Doomernik
  1. Klassiekchevron right
  2. Pianist en pianopedagoog Jan Wijn (88) overleden

Nederlands beroemdste pianopedagoog Jan Wijn is op 12 juli 2022 op 88-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed. Meer dan vijftig jaar was de pianist verbonden aan het Conservatorium in Amsterdam. Bij zijn afscheid vorig jaar roemde de directeur van het conservatorium Wijns "democratische manier van lesgeven, zijn kennis humor en betrokkenheid."

Wijn wist het beste te halen uit hele generaties pianisten, onder wie Ronald Brautigam, Leo van Doesselaar, Thomas Beijer, Mariette Petkova, Nino Gvetadze en Arthur en Lucas Jussen.

In Podium reageren Thomas Beijer, Nino Gvetadze, Lucas en Arthur Jussen

Oud-leerlingen over hun pianoleraar Jan Wijn

Caspar Vos was ook een leerling van Jan Wijn. Hij is bedroefd en geschokt, zo vertelt hij in De Ochtend van 4.

Wijn studeerde in de jaren vijftig zelf ook aan het Amsterdamse conservatorium en wilde aanvankelijk docent worden. Maar toen hij begin jaren zestig concerten ging geven, waren die zo succesvol, dat hij besloot concertpianist te worden. Helaas moest hij in 1976 die carrière opgeven vanwege een blessure aan zijn rechterhand, waarna hij zich toelegde op het lesgeven: "Een lijdensweg", maar zijn vak als pianopedagoog "dempte de pijn’".

foto: ANP

Nog niet uitgeleerd

Twee jaar geleden stopte Jan Wijn met lesgeven op het conservatorium, maar nog steeds ontving hij leerlingen bij hem thuis in Soest, want Wijn was zelf ook nog niet uitgeleerd. "Elk jaar bekruipt mij het gevoel: nu geef ik pas echt goed les." Toen hij met oud-leerlingen zijn zeventigste verjaardag vierde, zei hij aan het slot: “Excuus dat ik jullie niet alles heb kunnen leren wat ik nu weet. Wie zich bekocht voelt, mag nog een gratis les bij me komen halen."

In Podium Witteman vertelde hij uitgebreid over zijn carrière en zijn pensioen.

Quote

Excuus dat ik jullie niet alles heb kunnen leren wat ik nu weet. Wie zich bekocht voelt, mag nog een gratis les bij me komen halen.

Jan Wijn

Koninklijke onderscheiding voor Jan Wijn

Wijn werd in 2009 benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. De gemeente Amsterdam kende hem vorig jaar de Frans Banninck Cocqpenning toe voor zijn grote artistieke en pedagogische verdiensten voor de internationale muziekwereld als hoofdvakdocent piano aan het Conservatorium van Amsterdam.

Jan Wijn te gast in Podium

Op 23 november 2021 was Wijn te gast bij Hans Haffmans in Podium.

In Memoriam in Podium

In Podium was een uur lang aandacht voor het overlijden van Jan Wijn. Oud-studenten van Jan Wijn halen herinneringen aan hem op en Hans Haffmans spreekt met auteur Saskia Kooke. Zij schreef het boek Speel! De lessen van Jan Wijn. Beluister het In Memoriam van Podium hieronder.

Ster advertentie
Ster advertentie