Podium

Initiatieven voor klimaat en milieu in klassieke sector

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Initiatieven voor klimaat en milieu in klassieke sector

Het besef dat ook de klassieke musici en organisaties iets kunnen en moeten doen tegen klimaatverandering, lijkt door te dringen in de sector.

Twee jaar geleden werd in Engeland Music declares emergency opgericht, vrij vertaald: Muziek roept de noodtoestand uit. Deze beweging van onafhankelijke popmuzikanten en organisaties wil muziek inzetten in de strijd tégen klimaatverandering en vóór duurzaamheid.

Sinds eind april dit jaar is er ook een klassieke tak: Classic declares emergency. Iedere organisatie en musicus in de klassieke muziek wordt opgeroepen een intentieverklaring te tekenen. Classic declares emergency gaat de komende maanden ook een serie online discussiepanels organiseren over de manier waarop de klassieke sector de uitstoot naar beneden kan brengen.

Het Britse initiatief krijgt internationaal aandacht. Begin deze week sloot Orchester de Wandels aan, Orkesten van de verandering,.. een milieukoepel van 20 Duitse orkesten.

Die koepel doet trouwens ook eigen projecten. Zo brengt Orchester des Wandels op 5 juni, Wereld Milieu Dag, een gids uit met manieren waarop orkesten kunnen bijdragen aan een beter klimaat. De bedoeling is dat die gids steeds wordt bijgewerkt met nieuwe inzichten.

Ster advertentie
Ster advertentie