Podium

Trompettist Wynton Marsalis ontvangt Concertgebouw Prijs

NTR
foto: Ronald Knappfoto: Ronald Knapp
  1. Klassiekchevron right
  2. Trompettist Wynton Marsalis ontvangt Concertgebouw Prijs

De Concertgebouw Prijs gaat dit jaar naar de Amerikaanse trompettist, bandleider en componist Wynton Marsalis. Hij is de eerste jazzmusicus die de prijs krijgt.

De Concertgebouw Prijs is bestemd voor musici die over een langere periode hebben bijgedragen aan de programmering van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Marsalis gaf er veel concerten, met zijn Jazz at Lincoln Center Orchestra. Ook deed hij educatieprojecten in het Concertgebouw en klonken er composities van zijn hand. De directie noemt dat van grote waarde voor het Concertgebouw.

De waardering is wederzijds. "Ik ben in zo ongeveer alle concertzalen ter wereld geweest, maar nergens heb ik het meer naar mijn zin dan in jullie Concertgebouw. Alles eraan is perfect."

Wynton Marsalis verkocht meer dan zeven miljoen platen en won als enige ooit Grammy Awards in zowel de categorie klassiek als jazz. Hij speelde met de grootste jazzmusici, zoals Dizzy Gillespie en Herbie Hancock, maar ook met belangrijke klassieke orkesten.

Tijdens een speciaal concert op 11 oktober heeft Marsalis de Concertgebouw Prijs in ontvangst genomen. "Met zijn roots in zowel jazz als klassiek is hij de gedroomde kandidaat voor de Concertgebouw Prijs", aldus directeur Simon Reinink.

Ster advertentie
Ster advertentie