Podium

Peter de Grote Festival verandert naam: van 'autoritaire heerser' naar Aurora

NTR
foto: Jean-Marc Nattierfoto: Publiek domein
  1. Klassiekchevron right
  2. Peter de Grote Festival verandert naam: van 'autoritaire heerser' naar Aurora

Het Peter de Grote Festival dat elk jaar plaatsvindt in het noorden van het land verandert zijn naam. Het klassieke muziekfestival heet voortaan het Aurora Festival.

Aurora, de Romeinse godin van de dageraad staat symbool voor een nieuw begin, aldus de organisatie. Zij zochten al langer een nieuwe naam voor het festival, maar, zo zegt het persbericht:

Quote

De recente ontwikkelingen in Oekraïne hebben dit proces versneld. Tsaar Peter de Grote staat in een traditie van autoritaire Russische heersers, iets waar wij als festival nadrukkelijk afstand van nemen.

De organisatie van het festival doet Russische muziek en musici zeker niet in de ban.

Quote

In de programmering van het festival zal altijd ruimte zijn voor Russische componisten en zullen Russische musici worden uitgenodigd. We hopen dat muziek de verschillen en conflicten overstijgt en dat het mensen samenbrengt.

Het Festival mag dan wel een naamsverandering hebben ondergaan, in wezen is er aan het festival weinig veranderd. Nog steeds worden bijzondere kamermuziekconcerten op karakteristieke locaties georganiseerd. De concerten worden gegeven door internationaal gerenommeerde musici.

Een bijzonder concert om hier ook even te noemen is het zonsopkomst-concert met de titel “Aurore” in natuurgebied De Onlanderij bij Eelderwolde (ten zuiden van de stad Groningen). Daar wordt onder meer het Sonnenaufgangkwartet van Haydn gespeeld.

En zoals ieder jaar is er tijdens de Summer Academy aandacht voor talentontwikkeling. Zo worden er allerlei masterclasses gegeven aan jong talent.

Het Aurora Festival vindt plaats van 20 t/m 30 juli. Ze vieren dit jaar hun 25-jarig jubileum.

Ster advertentie
Ster advertentie