Podium
NTR

'Rule, Britannia!' toch gezongen bij Proms

  1. Klassiekchevron right
  2. 'Rule, Britannia!' toch gezongen bij Proms

De liederen Rule, Britannia! en Land of hope and glory zullen toch worden gezongen tijdens de Last Night of the Proms, op 12 september. Dat zou volgens Britse media besloten zijn door de omroep BBC, die de klassieke concertserie The Proms organiseert.

De uitvoering van deze liederen, op de afsluitende avond, is een traditie. Eerder meldde de BBC echter dat er alleen instrumentale versies zouden klinken. Er was meer aandacht gekomen voor de liedteksten door de anti-racisme-protesten van de laatste tijd. Tegenstanders vielen vooral over de zin: Britons never, never, never shall be slaves: Britten zullen nooit slaven zijn. Dat zou betekenen dat anderen wel slaven zouden kunnen zijn.

Toch kwam er veel protest tegen het besluit de traditie aan te passen. Ook premier Boris Johnson sloot zich erbij aan: “Laten we stoppen beschaamd te zijn over onze geschiedenis”, zei hij. De BBC draait het besluit nu dus terug en benadrukt dat het nooit is genomen vanwege de liedtekst, maar omdat zingen leidt tot meer virusverspreiding. Er zal nu een klein koor worden ingezet.

Meer informatie op de site van The Guardian.

Ster advertentie
Ster advertentie