Podium

Nieuw streamingplatform betaalt musici per geluisterde seconde

NTR
foto: Presto Music
  1. Klassiekchevron right
  2. Nieuw streamingplatform betaalt musici per geluisterde seconde

Streamingplatforms speciaal voor klassieke muziek springen als paddenstoelen uit de grond. Muziekuitgever Presto Music heeft nu een eigen streamingdienst gelanceerd met een bijzonder model.

Luistertijd

Musici en componisten ontvangen bij Presto Music geld per geluisterde seconde. Dat is anders dan bij de gevestigde streamingdiensten zoals Spotify, waar per geluisterde stuk wordt uitbetaald. Dat betekent dat een twintig minuten durend deel van een symfonie niet meer oplevert dan een korte prelude van Bach.

Volgens Presto Music zorgt hun model (pay-per-second) voor een meer eerlijke betaling aan de makers, omdat het om de totale luistertijd gaat. Overigens betaalt de luisteraar een vast bedrag per maand. De totale inkomsten van het streamingplatform worden daarna verdeeld op basis van de luistertijd.

Concurrentie

Andere streamingplatforms die rekening houden met de klassieke muziekluisteraars zijn Idagio, Primephonic en Qobuz. En eerder besteedden we aandacht aan het nieuwe Nederlandse videoplatform Early Music Television:

Ster advertentie
Ster advertentie