Podium

Chopin en een schaakpiano in overzichtstentoonstelling Eye Filmmuseum

NTR
foto: Guido van der Werve / Grimm
  1. Klassiekchevron right
  2. Chopin en een schaakpiano in overzichtstentoonstelling Eye Filmmuseum

Kunstenaar Guido van der Werve maakt wereldwijd furore met zijn korte films. Klassieke muziek speelt daarin vaak een hoofdrol. Het Eye Filmmuseum in Amsterdam brengt tot 29 mei een overzichtstentoonstelling van zijn werk.

Zijn bekendste beeld zullen velen herkennen: een witte ijsvlakte met in het midden een man, lopend voor een reusachtige ijsbreker.

foto: Guido van der Werve / Grimm

Maar Guido van de Werve bedacht nog veel meer, en vaak met muziek als hoofdthema. Een voorbeeld is de film Nummer twaalf, waarin hij een schaakpiano bespeelt. Elk veld is een andere noot. De muziek ontwikkelt zich samen met de schaakpartij: bij elke nieuwe zet klinkt de bijbehorende noot.
De omslagfoto is een still uit de film Nummer vier. Hij speelt zelf de piano, drijvend op een meer. De film gaat over natuur, rust en verstilling.

En de film Nummer veertien documenteert een muzikale reis. Hijzelf rent en zwemt: van Polen, waar het hart van Chopin bewaard wordt, naar Parijs, waar de componist begraven ligt. De filmmuziek, een requiem, schreef hij zelf en het orkest speelt een hoofdrol in de film.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Over zijn fascinatie met muziek vertelde de filmmaker in NRC: “Muziek raakt mensen directer dan beeldende kunstwerken dat doen. Voor mij is muziek een manier om mijn werk poëtisch te maken […] Componisten abstraheren hun gemoedstoestand tot een sfeer overblijft. Dat doe ik ook.”

Er staat ook een mooi interview online met Guido van der Werve:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De overzichtstentoonstelling van filmmaker en componist Guido van der Werve loopt tot 29 mei. Zijn films draaien daarbij in in het Eye. Oftewel, klassieke muziek prominent in het filmmuseum van Amsterdam!

Ster advertentie
Ster advertentie