Podium
NTR

Klassieke muziek bij raketlancering NASA

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Klassieke muziek bij raketlancering NASA

Cellist Yo-Yo Ma en het Philadelphia Orchestra o.l.v. chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin treden op voorafgaand aan de lancering.

Het is weer zover: de Verenigde Staten sturen een raket de ruimte in, de Artemis I geheten. Het is een testvlucht zonder astronauten, voor het nieuwe maan-programma van NASA. Dat project moet voor het eerst een vrouw en een persoon van kleur op de maan brengen.

Feest

De ruimtevaartorganisatie maakt er een evenement van. Zo zijn er vooraf optredens te zien van onder meer popmuzikant Herbie Hancock. Cellist Yo-Yo Ma en het Philadelphia Orchestra o.l.v. chefdirigent Yannick Nézet-Séguin spelen het stuk America The Beautiful, een loflied op Amerika.

De Amerikanen zijn ongetwijfeld trots op de prestatie. Maar waarom programmeert NASA muziek bij een lancering? “We willen een zo breed mogelijk publiek interesseren in ruimtevaart”, zegt de organisatie. “En de optredens helpen daarbij”.

Technisch probleem

De lancering zou maandag 29 augustus hebben plaatsgevonden, maar moest wegens een probleem met één van de raketmotoren worden afgelast. De lancering is daarom uitgesteld naar vrijdag 2 september. Meer informatie over de lancering van Artemis is te vinden op de website van NASA. De lancering is ook live te volgen via deze stream:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie