Podium

Kritiek Anne Sophie Mutter op cultuurbeleid in coronatijd
NTR

  1. Klassiekchevron right
  2. Kritiek Anne Sophie Mutter op cultuurbeleid in coronatijd

De Duitse violist Anne-Sophie Mutter is boos en teleurgesteld over de manier waarop de politiek in de coronacrisis is omgegaan met kunstenaars en artiesten. In de Duitse krant Welt am Sonntag zegt zij zelfs: “Dit jaar zijn de levens van artiesten zo ingeperkt, dat je kunt spreken van een beroepsverbod of een cultuurverbod.”

Anne-Sophie Mutter heeft onlangs contact gezocht met de politiek. Zij wilde in contact komen met het ministerie van cultuur. Op die manier hoopte zij de politiek in beweging te kunnen zetten meer voor cultuur te doen, maar dat lukte niet. Mutter zegt:

“De politiek heeft in de loop der tijd laten zien, cultuurafstandelijk te zijn. Er wordt geen rekening gehouden met cultuur, wat bijzonder pijnlijk is gezien de grote hoeveelheid pilots, rapporten en concepten die meer mogelijk zouden maken in de culturele sector.”

Bovendien waarschuwt Mutter voor de tragische gevolgen voor de maandenlange lockdown. “Ensembles en hele orkesten zijn uit elkaar gevallen. De jongste generatie muziekstudenten, denkt er nu zeker twee keer over na of ze wel willen werken in een sector die blijkbaar zo weinig steun krijgt,” aldus Anne-Sophie Mutter in Welt am Sonntag.

Omslagfoto: THE SANKEI SHIMBUN

Ster advertentie
Ster advertentie