Podium
NTR

Weekend vol Gregoriaanse zang in Den Bosch

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Weekend vol Gregoriaanse zang in Den Bosch

Vrijdag 9 juni begint in Den Bosch de achtste editie van het Nederlands Gregoriaans Festival. Na een symposium zijn er in het weekend verschillende concerten van gerenommeerde zanggezelschappen en kun je masterclasses bijwonen. Dat op de mooiste locaties zoals de Sint Jan, Grote kerk en stadsklooster San Damiano. In Podium spraken we met artistiek leider Rens Tienstra.

Gregoriaans is volgens 'gregofiel' Rens Tuinstra het maximale halen uit het minimale.

“Gregoriaans is al eeuwenoud, maar de interpretatie zorgt ervoor dat het in ontwikkeling blijft.” Artistiek leider van het festival Rens Tienstra verwoordt het prachtig: door muziek te zingen blijft die voortleven. In het geval van Gregoriaans gaat het om eenstemmige gezangen uit de katholieke eredienst.

Standaardliturgie

Hoewel Keizer Karel de Grote één standaardliturgie dicteerde, waren er in de loop van de tijd veel verschillende psalmen en liederen in omloop gekomen. Tienstra benadrukt dan ook dat het bij Gregoriaans veel uitmaakt wanneer en waar er gezongen wordt. “De interpretatie wordt beïnvloed door tijd en plaats. Gregoriaanse gezangen in Den Bosch zijn anders dan die van Amsterdam of Utrecht. Omdat ze beide een andere geschiedenis kennen.”

Gregoriaanse Kringen

Er zijn in Nederland steeds meer Gregoriaanse Kringen. Wat zijn dat? Liefhebbers van gregoriaanse zang komen regelmatig bij elkaar om te zingen. Ze kiezen repertoire dat past bij de betreffende periode van het kerkelijk jaar. Er zijn Kringen in Utrecht, ’s-Hertogenbosch, Culemborg, Groningen, Rotterdam, Eindhoven, Nijmegen, Bloemendaal, Amsterdam en Helmond. “Mensen gaan minder naar de kerk, maar hebben blijkbaar nog wel de behoefte om samen te zingen,” zegt Tienstra daarover. “Wij zijn blij met deze ontwikkeling want daardoor blijft onze muziek klinken.”

Landelijke Kringdag

Tijdens het festival is er speciale aandacht voor de Gregoriaanse kringen. Zo is er op zaterdag een Landelijke Kringdag. Speciaal voor iedereen die weleens een kringbijeenkomst bezoekt, maar juist ook voor iedereen die laagdrempelig wil ervaren hoe zo’n bijeenkomst in zijn werk gaat. Een ideale kennismaking dus.

Het Nederlands Gregoriaans Festival is van 9 tot en met 11 juni in Den Bosch. Kijk voor meer informatie op de website.

Ster advertentie
Ster advertentie