Podium
NTR

Teodor Currentzis niet welkom in Amsterdam

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Teodor Currentzis niet welkom in Amsterdam

De deur wordt steeds vaker gesloten voor de Grieks-Russische dirigent Teodor Currentzis. Vanavond zou hij een concert geven in het Concertgebouw met zijn ensemble MusicAeterna, maar dat is geannuleerd.

In een reactie zegt het Concertgebouw:

“In lijn met het beleid van de Nederlandse regering heeft Het Concertgebouw geen algemene boycot op Russische musici en muziek. Alleen aan het Russische regime verbonden culturele instellingen, en musici die zich voorheen openlijk uitspraken voor het regime van Poetin, zijn niet meer welkom in Het Concertgebouw. Russische musici wordt niet gevraagd openlijk een standpunt in te nemen over de oorlog omdat dit mogelijk gevaar oplevert voor henzelf of hun familie in Rusland.”

“Het Russische orkest musicAeterna is sterk verbonden met de VTB Bank en Gazprom. Dit maakt dat Het Concertgebouw het vanwege de oorlog in Oekraïne niet passend vindt om dit orkest uit te nodigen in de serie Wereldberoemde Symfonieorkesten.”

Begin februari 2023 staat Currentzis op het programma bij het Concertgebouworkest, onder andere met Mahler 4. ‘Het orkest beraadt zich nog op het onderwerp’, was vandaag hun reactie.

Ster advertentie
Ster advertentie