Podium
NTR

Corona-crisis: kritiek vanwege streaming concerten

  1. Klassiekchevron right
  2. Corona-crisis: kritiek vanwege streaming concerten

“Livestream groot succes!”, meldde de Philharmonie in Keulen eerder deze week. Een uitvoering van de Johannes Passie door het Bach Collegium Japan - 15 maart in Keulen - zou 180.000 mensen in 100 landen hebben bereikt. Terwijl er geen publiek in de zaal zat, om besmetting door het Corona-virus te voorkomen. Ook grote Duitse operahuizen streamden tot voor kort live voorstellingen zonder publiek.

Dat levert ook kritiek op. De intendant van het Brucknerhuis in de stad Linz maakt zich in Oostenrijkse media druk over dit soort initiatieven. Bij iedere gestreamde voorstelling zonder publiek zijn toch nog honderden mensen betrokken: orkest, technici, personeel van de zaal... Hen bijeen te brengen in deze tijden is “absoluut nalatig en grotesk”, aldus de intendant.

Ook de Vereniging van Duitse operakoren meldde zich. Volgens de organisatie wordt er nog steeds door koren gerepeteerd. Dat moet stoppen, om de gezondheid van zangers te beschermen.

In België repeteerde Collegium Vocale Gent nog wel, op 13 maart, wat volgens deze richtlijnen eigenlijk niet de bedoeling was. Bekijk hieronder de video van die repetitie. De daadwerkelijke uitvoeringen van de Johannes Passie van Johann Sebastian Bach gingen niet door.

Ster advertentie
Ster advertentie