Podium

Beethovenbrief aangeboden aan Beethovenhaus in Bonn

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Beethovenbrief aangeboden aan Beethovenhaus in Bonn

Vorige week berichtten wij over een brief van de hand van Beethoven, die bij een veilinghuis in Dallas ongeveer 230.000 euro heeft opgebracht. Nu is er weer een brief van Beethoven opgedoken.

Die is onlangs cadeau gegeven aan het Beethoven-Haus in Bonn – ter gelegenheid van de 250ste geboortedag van Beethoven. Deze brief is gericht aan Friedrich Sebastian Meyer – de zanger die in de première de rol van Pizarro zong in Beethovens enige opera Fidelio. De brief is geschreven in april 1806 – ten tijde van de première van zijn tweede versie. Beethoven vraagt of Mayer wil vragen of Ignaz von Seyfried de tweede avond wil dirigeren, zodat Beethoven zelf vanuit de zaal kan luisteren, omdat hij een zekere desinteresse merkt bij de orkestleden. Hij pleit ook voor meer repetities.

Het Beethoven-Haus wist al langere tijd van deze brief. In 2003 werd de brief verkocht aan een anonieme koper en daarna is de brief van de radar verdwenen. De eigenaar nam onlangs contact op met het museum omdat hij de brief op echtheid wilde laten controleren en hij wilde het document laten restaureren. Een paar dagen later belde hij op dat hij de brief aan het museum wilde schenken.

Het Beethoven Haus in Bonn bezit ongeveer 600 brieven van Beethoven.

Ster advertentie
Ster advertentie