Podium
NTR

Dirigent Arie van Beek ontvangt hoge Franse onderscheiding

foto: Ludovic Combe
  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent Arie van Beek ontvangt hoge Franse onderscheiding

De 72-jarige Nederlandse dirigent Arie van Beek ontvangt de Commandeur dans l'Ordre des Arts et des Lettres. Deze hoge Franse onderscheiding neemt hij op 25 mei in ontvangst. Slechts drie Nederlanders gingen hem voor: schrijver Hella Haasse, choreograaf Hans van Manen en architect Rem Koolhaas.

Tot 2017 was Van Beek als docent verbonden aan het Rotterdams conservatorium Cordarts. Vorig jaar nam hij als chef afscheid bij twee orkesten: het Franse Orchestre de Picardië en het Zwitserse Orchestre de Chambre de Geneve. In Nederland staat hij regelmatig voor het DoelenEnsemble.

Wat betekent deze onderscheiding voor de naar Frankrijk geëmigreerde Nederlandse dirigent? "Het voelt als een enorme waardering", zegt hij erover. "Ik denk dat het komt doordat ik me altijd sterk heb gemaakt voor alternatieve concertvormen, zoals familieconcerten en gratis koffieconcerten. Dat deden we in de jaren 60 en 70 in Nederland en heb ik meegenomen naar Frankrijk." Van Beek benadrukt dat je zijn rol breed kan opvatten. "Ik ben niet alleen dirigent maar ook betrokken bij de invulling en het bedenken van de programma’s."

Podium

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie