Podium
NTR

Gerestaureerd carillon Domtoren weer te horen

foto: Lin Woldendorpfoto: Lin Woldendorp
  1. Klassiekchevron right
  2. Gerestaureerd carillon Domtoren weer te horen

De restauratie van het carillon van de Domtoren is afgerond, dus klinkt er voor het eerst in bijna vier maanden weer een klokkenspel in de Utrechtse binnenstad. De eer is aan de stadsbeiaardier van Utrecht, Malgosia Fiebig: "Ik ben nieuwsgierig en excited".

Speciaal programma

De Domtoren zelf staat nog grotendeels in de steigers, maar het klokkenspel is sinds 23 juni 16:00 uur weer te horen. Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig heeft een speciaal concertprogramma bedacht: "Ik begin met het Utrechtse lied Als ik boven op de Dom kom van Rijk de Gooyer. Mensen kunnen meezingen! Ik heb ook Utrecht van Claudia de Breij uitgekozen en Music for the Royal Fireworks van Händel." Ze sluit af met popliedjes: Unforgettable van Nat King Cole, Formidable van Charles Aznavour, en The Best van Tina Turner. "Want het carillon is unforgettable, formidable en the best!"

Restauratie

Door de restauratie van het carillon is de klank van de klokken verbeterd. Zo zijn de klepels van de beiaardklokken vervangen met zwaardere klepels. ‘’Het gewicht van de klepel heeft invloed op de klank, de boventonen en hoe rijk het geluid klinkt. Ik merkte dat toen ik een keertje stiekem had gespeeld. Ik ben benieuwd of dat ook herkenbaar is voor het publiek’’.

foto: Malgosia Fiebig

De vernieuwde beiaardklavier van de Domtoren.

Niet alleen de klokken, ook het klavier is vernieuwd. "Het klavier heeft nieuwe toetsen en nieuwe pedalen, waardoor het spelen fysiek minder zwaar is. Dat is prettig voor het speelplezier. Publiek van allerlei beiaardconcerten is hier vandaag, dus ik kijk ernaar uit om een concert te spelen".

Malgosia Fiebig speelt elke vrijdag om 16:00 van april tot en met november en het hele jaar door op zaterdagochtend om 11:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie