Podium
NTR

Klimaatactivisten opgepakt tijdens Weens Nieuwjaarsconcert

foto: Terry Linke
  1. Klassiekchevron right
  2. Klimaatactivisten opgepakt tijdens Weens Nieuwjaarsconcert

Op 1 januari 2023 keken 850.000 Nederlanders naar het Weense Nieuwjaarsconcert op televisie, maar het had niet veel gescheeld of de walsen werden halverwege onderbroken. Voorafgaand aan het concert spotten agenten in burger namelijk zes klimaatactivisten in het publiek, meldt de lokale krant Kurier.

Alarmsirene laten klinken

De activisten zijn gearresteerd en uit de Gouden Zaal van de Wiener Musikverein verwijderd. Ze bleken lijm bij zich te hebben en er wordt ook gemeld dat ze van plan waren een alarmsirene te laten klinken.

De Oostenrijkse organisatie Letzte Generation (vertaald: Laatste generatie) eiste de actie achteraf op en zegt dat de activisten enkel een spandoek omhoog wilden houden. De Weense politie had al geruchten opgevangen over het protest. Het plan was om over te schakelen naar beelden van de generale repetitie mocht het concert verstoord worden.

Gloednieuw programma een succes

De verstoring is dus net op tijd voorkomen, waardoor de Wiener Philharmoniker onder leiding van Franz Welser-Möst vrijuit kon spelen. Het publiek applaudisseerde enthousiast voor het programma met opvallend veel onbekende werken van de Strauss-dynastie. Maar liefst dertien stukken klonken nog nooit eerder bij het Nieuwjaarsconcert (bekijk het programma hier).

Ster advertentie
Ster advertentie