Podium

Fractievoorzitters vragen kabinet om garantiefonds voor festivals

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Fractievoorzitters vragen kabinet om garantiefonds voor festivals

Het kabinet moet voor 1 februari een garantiefonds voor festivals in het leven roepen. Fractievoorzitters Klaas Dijkhoff en Rob Jetten, van respectievelijk VVD en D’66, hebben daar op 13 januari via een motie op aangedrongen. Dat fonds zou uit moeten keren bij financiële problemen door corona. Het gaat dan om risico’s die niet te verzekeren zijn.

Duitsland heeft al zo’n fonds en de Nederlandse evenementensector riep het kabinet al eerder deze maand op dat voorbeeld te volgen. De datum van 1 februari is niet voor niets. Binnenkort moeten organisatoren van zomerfestivals kosten gaan maken.

Ook Georges Mutsaerts, directeur van het klassieke zomerfestival Wonderfeel, hoopt dat het fonds er komt. “We zijn gewend om te gaan met risico’s”, zegt hij desgevraagd, “maar Covid-19 valt niet te verzekeren. Komt het garantiefonds er niet dan dwingt dat Wonderfeel mogelijk al in vroeg stadium de inspanningen voor 2021 te staken. Dat heeft dan weer gevolgen voor alle leveranciers die nodig zijn voor de opbouw van het festival.”

Er moet nog over de motie worden gestemd.

Ster advertentie
Ster advertentie