Podium

Opera Award voor 'Upload' van Michel van der Aa

NTR
foto: Sarah Wijzenbeekfoto: Sarah Wijzenbeek
  1. Klassiekchevron right
  2. Opera Award voor 'Upload' van Michel van der Aa

De opera Upload van de Nederlandse componist Michel van der Aa, een productie van De Nationale Opera in Amsterdam, is gisteravond in de prijzen gevallen bij de Internationale Opera Awards 2022. "Michel heeft het ongeëvenaarde talent om technologie en opera met elkaar te verbinden", aldus de zakelijk leider van De Nationale Opera.

Van der Aa wint de award voor de beste ‘Digitale opera’. Upload ging in oktober 2021 in première bij het Opera Forward Festival. In de opera ondergaat een man de transformatie van levend lichaam naar onsterfelijk digitaal bestaan.

De prijs werd in ontvangst genomen door de Jaap van Hellenberg Hubar, de zakelijk leider van De Nationale Opera. In zijn dankwoord noemde hij "het onderzoeken van de grenzen een belangrijke missie van De Nationale Opera". En over de componist zei hij: “Michel heeft het ongeëvenaarde talent om technologie en opera met elkaar te verbinden.”

Lifetime Achievement Award

De Lifetime Achievement Award gaat dit jaar naar de legendarische mezzo-sopraan Dame Janet Baker. De beroemde zangeres, geboren in Yorkshire in 1933, heeft nooit een officiële muzikale opleiding gevolgd. Na haar schooltijd ging ze bij een bank werken. Haar eerste kennismaking met muziek waren de concerten van haar vaders koor. Later vestigde ze zich in Londen waar ze, na de Tweede Wereldoorlog, in contact kwam met musici vanuit heel Europa.

Haar eerste succes als zangeres behaalde ze in 1956, toen ze de tweede prijs won in het Kathleen Ferrier competitie. Vanaf dat moment raakte haar carrière in een stroomversnelling. Beroemd om haar rollen bij Glyndebourne, ENO en haar nauwe samenwerking met componist Benjamin Britten, werd ze een van de grootste Britse zangers. Haar laatste optreden was als Orfeo in Gluck's Orfeo en Euridice in Glyndebourne in 1982.

Lees hier de lijst met alle winnaars.

Ster advertentie
Ster advertentie