Podium

London Philharmonic benoemt Tania León als nieuwe composer in residence

NTR
foto: Stefani Reynolds / AFPfoto: Stefani Reynolds / AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. London Philharmonic benoemt Tania León als nieuwe composer in residence

De Cubaans-Amerikaanse componist Tania León is met ingang van september 2023 benoemd tot Composer in Residence bij de London Philharmonic Orchestra. León zal die functie twee jaar bekleden.

Gedurende haar periode als Composer in residence, zal het London Philharmonic Orchestra regelmatig werk van haar hand spelen. Daarnaast zal León betrokken zijn bij het LPO Young Composers traject – een programma dat tot doel heeft de ontwikkeling van jonge, getalenteerde componisten te begeleiden en ondersteunen.

'Zal een genot zijn'

Tania León is blij met haar nieuwe benoeming: "Gedurende twee jaar, zal ik het orkest en de spelers echt leren kennen. Om speciaal voor deze groep getalenteerde muzikanten te schrijven, zal een genot zijn. Ik kijk er ook erg naar uit de LPO Young Composers te begeleiden."

In 1967 vluchtte Tania Leon vanuit Cuba naar de Verenigde Staten. Binnen enkele maanden studeerde zij aan de New York College of Music. Ze werd een belangrijk figuur in het muziekleven in New York. Ze was onder meer chef-dirigent van het Harlem Dance Theatre en Adviseur Nieuwe muziek van Kurt Mazur en de New York Philharmonic (begin jaren ’90). In 2021 won Tania León een Pulitzer prijs voor haar compositie Stride.

Composers in residence in Nederland

Ook in Nederland hebben we een aantal Composers in residence. Jörg Widmann is dit seizoen Artist & Composer in residence bij de NTR ZaterdagMatinee - op zaterdag 28 januari beleefde zijn pianoconcert Trauermarsch de Nederlandse première.

En ook het Concertgebouw had een Composer in Residence. In seizoen 2019-2020 was dat de Oostenrijkse componist Thomas Larcher, maar zijn seizoen viel in het water door de corona-pandemie. Daarna volgden enkele versnipperde seizoenen, waarin Sam Adams Composer in residence was. Momenteel zit het Concertgebouw zonder Composer in residence, maar vanaf het volgende concertseizoen, heeft het Concertgebouw er weer één. Wie dat wordt? Dat is nog de vraag, maar het wordt “een grote”, zo liet het Concertgebouw al los. We houden het in de gaten.

Ster advertentie
Ster advertentie