Podium
NTR

Tubaïst Dave Kutz verruilt voor even De Nationale Opera voor La Scala

foto: Eigen beeldarchief Dave Kutz
  1. Klassiekchevron right
  2. Tubaïst Dave Kutz verruilt voor even De Nationale Opera voor La Scala

Van de orkestbak in De Nationale Opera naar de orkestbak van het Teatro alla Scala in Milaan. Tubaspeler Dave Kutz verruilt voor een paar weken het Nederlands Philharmonisch Orkest voor het orkest van La Scala. Aanstaande zaterdag staat de première van de opera Macbeth van Verdi op het programma. In die opera speelt Kutz mee op cimbasso, een in Italië ontwikkelde variant van de tuba die in veel van Verdi's muziek voorkomt. In Podium had Hans Haffmans een gesprek met hem.

"La Scala heeft een oerorkest," legt Dave Kutz uit. "Het heeft een hele lange traditie die zelfs teruggaat tot de tijd van Verdi, terwijl Nederlandse orkesten vaak zijn ontstaan uit fusies."

De orkesten verschillen in kwaliteit niet van elkaar, maar de Italiaanse mentaliteit verschilt volgens Kutz wel, zeker in Italiaanse opera. "Alle muzikanten weten door de traditie hoe ze de muziek moeten spelen. Een Italiaanse dirigent spreekt niet veel over stijl, of hoe je iets moet spelen. Dat weten de musici gewoon.”

Plek vrij

Nu één van de tubaïsten met pensioen is, is er in theorie een plekje vrij voor Kutz in het orkest. Zou hij dat willen? "Nou, de pensioenleeftijd is daar 62 en dat ben ik al bijna. En daarbij, verhuizen en een nieuwe taal leren, dat wordt dan een beetje veel."

Waarom vroeg het orkest juist hem om naar Milaan te komen? "Ik ken de tubaspeler in La Scala," legt Kutz uit. "Hij was opzoek een nieuwe cimbasso voor het orkest. Nadat ik hem daarmee had geholpen vroeg hij of ik niet eens mee wilde spelen. Vorig jaar was ik hier uiteindelijk bijna drie maanden."

Italiaans opera-instrument

In de opera Macbeth van Verdi bespeelt Kutz een cimbasso. Zoals de naam doet vermoeden is het een Italiaans instrument dat veel in opera’s van Verdi en Puccini wordt gebruikt. Het koperinstrument is een contrabasversie van de ventieltrombone. En heeft een heel bijzonder diep geluid.

foto: Eigen beeldarchief Dave Kutz

Dave Kutz met zijn cimbasso in de orkestbak van de Scala van Milaan

Carrièreswitch

Dave Kutz werd in Canada geboren. Hij is sinds 2009 solo-tubaïst in het Nederlands Philharmonisch Orkest. In 2002 kwam hij naar Nederland vanwege een betrekking bij het Radio Symfonie Orkest. Het was niet vanzelfsprekend dat hij voor een bestaan als uitvoerend musicus koos. Hij werkte 14 jaar in een restaurant, had banen als schilder en beveiliger en was universitair docent tuba. Voor het Nederlands Philharmonisch Orkest nam hij een klankcast op over zijn bijzondere carrièreswitch.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De première van Macbeth in de Scala is aanstaande zaterdag. Er zijn stakingen aangekondigd. Kijk voor het laatste nieuws daarover en speeldata op de website.

Wil je meer weten over de cimbasso? Tubaïst van het Radio Filharmonisch Orkest Bernard Beniers vertelt er alles over in deze video:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie