Podium

Componist John Adams wint Erasmusprijs 2019

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Componist John Adams wint Erasmusprijs 2019

De Erasmusprijs 2019 is toegekend aan de Amerikaanse componist, dirigent en schrijver John Adams. Dat is op 21 februari bekendgemaakt in het NTR radioprogramma Podium op NPO Radio 4.

De prijs is een onderscheiding voor personen of instellingen die een uitzonderlijk belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen of de kunsten. Zij hebben daarbij laten zien humanistische waarden uit te dragen, zoals tolerantie, culturele veelvormigheid en ondogmatisch, kritisch denken.

De toekenning aan Adams past in het thema van de Erasmusprijs van dit jaar: ‘Componeren voor de huidige tijd’. Hij krijgt de prijs omdat hij “een nieuw muzikaal idioom heeft gecreëerd door elementen uit de jazz, de populaire en de klassieke muziek aan elkaar te smeden. Volgens de jury heeft Adams de hedendaagse klassieke muziek weer ‘verstaanbaar’ gemaakt. Bovendien stelt hij in zijn werk regelmatig maatschappelijke vraagstukken aan de orde, zich onderscheidend door de humanistische aard van zijn thema’s.”

De prijs wordt in november uitgereikt door Koning Willem Alexander en bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro.

Zie de site van de Erasmusprijs voor meer informatie

Ster advertentie
Ster advertentie