Podium
NTR

Hawijch Elders wint internationaal vioolconcours

foto: NPO Klassiek
  1. Klassiekchevron right
  2. Hawijch Elders wint internationaal vioolconcours

De jonge Nederlandse violist Hawijch Elders is de winnaar van het Henri Marteau internationaal vioolconcours. Ze moest het in de finale afgelopen vrijdag opnemen tegen vijf andere violisten. De wedstrijd werd gehouden in het Duitse Hof.

In de finale speelde Elders het eerste vioolconcert van Paganini. Een stuk dat haar nauw aan het hart ligt. Tegenover Podium zei ze daarover: “Het is een eer om met het orkest dat werk te mogen spelen. Een heel mooi vioolconcert dat ik al wil spelen sinds ik klein ben." Haar uitvoering afgelopen vrijdag van het moeilijke stuk kun je hieronder (vanaf 2:01:15) bekijken en beluisteren. Ze wordt begeleid door de Hofer Symphoniker onder leiding van dirigent Mathias Mueller.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verplichte compositie

Elders gooide hoge ogen bij de vioolcompetitie Henri Marteau. Ze speelde in de eerste en tweede ronde drie van de vijf verplichte composities het allerbeste. In de eerste ronde voerden de kandidaten werken van Bach, Mozart en Paganini uit. Vervolgens gaven de halve finalisten een recital, waarin ze onder meer een verplichte compositie van Henri Marteau, het eerste deel van een Beethovensonate, een Prelude van Reger en een opdrachtwerk van de Chinese componist Xiaogang Ye speelden.

Cd opnemen

Als winnaar gaat Elders naar huis met 10.000 euro en krijgt ze de mogelijkheid om een cd op te nemen, in samenwerking met de Bayerischen Rundfunk.

Artist in Residence

Hawijch Elders studeerde vorig jaar met het cijfer 10 af aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij is sinds september 2022 Artist in Residence aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in het Belgische Waterloo, waar ze studeert bij Augustin Dumay. In 2018 speelde ze het vioolconcert van Antonín Dvořák in de finale van dat andere vioolconcours: het Oskar Back. Met die uitvoering won ze zowel de Publieksprijs als de tweede prijs.

Ster advertentie
Ster advertentie