Podium
NTR

Verborgen jeugdwerk van componist Louis Andriessen ontdekt

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Verborgen jeugdwerk van componist Louis Andriessen ontdekt

Makers van de NTR-podcast Hilversumse Muziekschatten vonden het onbekende stuk van Louis Andriessen in de collectie partituren uit het omroeparchief.

Het stuk heet de Habanera fantasie voor piano en vijf strijkers. Louis Andriessen schreef het op zijn negentiende onder het pseudoniem Elmo Carter. Andriessen voegde deze originele muziek eind jaren vijftig toe aan vijf arrangementen van jazz-klassiekers die hij maakte voor de radio. Het was gebruikelijk dat componisten voor dit soort klussen een pseudoniem gebruikten.

Quote

Het is geweldig mooi fijnzinnig gecomponeerd, beetje in de stijl van My funny Valentine, ook zo’n Amerikaanse jazzklassieker, maar dan helemaal zelf verzonnen.

Frans van Gurp

De vondst werd gedaan door de makers van de NTR-podcast Hilversumse Muziekschatten. Zij struinden rond in het enorme omroeparchief van vijf strekkende kilometer partituren - het is de grootste verzameling bladmuziek in Europa. Andriessens stuk - waarvan geen opname bestond - was op 30 december 2021 na 63 jaar weer op de radio te horen, in een gloednieuwe uitvoering door een ensemble uit de omroeporkesten.

Podcastmaker Frans van Gurp op NPO Radio 1:

“Het is geweldig mooi fijnzinnig gecomponeerd, beetje in de stijl van My funny Valentine, ook zo’n Amerikaanse jazzklassieker, maar dan helemaal zelf verzonnen, maar wel in die stijl, dus je hoort die jazzy akkoorden, je hoort een hele mooie melodie, het is een muzikaal miniatuurtje geworden…”

En of het al een echte Louis Andriessen is?

“Je hoort al wel de trefzekerheid van zijn pen (…) binnen drie minuten vertelt hij een verhaal. (…) Die treffende pen, dan ben je toch al een hele grote als je dat zo kunt neerzetten, dat zal geen muziekstudent uit die tijd zo hebben kunnen doen.”

Beluister opname van de Habanera fantasie

De NTR-podcast Hilversumse Muziekschatten telt 18 afleveringen en wordt gemaakt door Frans van Gurp ter ere van de 75ste verjaardag van de omroepensembles.

Donderdag, 30 december, was de officiële radio-première in Podium, tussen 17.00 en 18.00.

Beluister de podcast Hilversumse Muziekschatten in de serie Het Verhaal.

Gerelateerde podcast

Het Verhaal

Het Verhaal

Ster advertentie
Ster advertentie