Podium
NTR

Pro's en amateurs speelden zij aan zij onder Duncan Ward

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Pro's en amateurs speelden zij aan zij onder Duncan Ward

De philharmonie zuidnederland organiseerde voor de tweede keer de Philmob. Amateurs van alle leeftijden en niveaus speelden samen met de professionele musici van de philharmonie zuidnederland onder leiding van chef-dirigent Duncan Ward. Verslaggever Joris Kreugel nam een kijkje in Den Bosch.

"Samen met elkaar muziek maken is leuk", zegt een amateurviolist in de reportage. "Ik heb vijf weken lang dagelijks geoefend en zelfs dat was eigenlijk nog te weinig." Maar eigenlijk is dat voor deze muzikant helemaal niet zo erg. "Tijdens het concert word je toch meegesleept."

Afwisselend

Door de organisatoren is een afwisselend programma bedacht. Enkele symfonische hoogtepunten uit de opera Carmen van Bizet, een Pomp and Circumstance van Elgar, een Slavische Dans van Dvořák en een mars uit The Planets van Holst.

Plezier

Dirigent Duncan Ward staat normaal gesproken voor de philharmonie zuidnederland. Afgelopen weekend dirigeerde hij dus dit gezamenlijke ensemble op het grote plein voor de Sint Jans Kathedraal in Den Bosch. "Het is op een plek waar we normaal gesproken niet zouden spelen. Daardoor zijn meer mensen in de gelegenheid om dit mee te maken. Hopelijk zien ze het plezier dat het geeft om samen muziek te maken."

De directeur van het orkest, Stefan Rosu, is het daar volkomen mee eens. "Ik was op zoek naar iets dat een impuls geeft aan de amateurwereld. En dit werkt wonderbaarlijk goed."

Bekijk hieronder de reportage die verslaggever Joris Kreugel voor de NTR maakte. In Podium was op 26 juni de complete reportage te horen.

Ster advertentie
Ster advertentie