Podium

Tugan Sokhiev niet welkom in New York

NTR
foto: Clemens Bilan / EPAfoto: Clemens Bilan / EPA
  1. Klassiekchevron right
  2. Tugan Sokhiev niet welkom in New York

Twee weken geleden meldden Podium dat dirigent Tugan Sokhiev stopt als chef bij het Orchestre National du Capitole de Toulouse en bij het Boshoi Theater in Moskou. Hij voelde zich gedwongen te kiezen tussen de twee ensembles en dat wilde hij niet.

Nu heeft de New York Philharmonic bekend gemaakt dat Tugan Sokhiev dit seizoen niet meer welkom is. Aan het eind van deze maand stonden concerten onder zijn leiding gepland, maar in een statement laat de directie van het orkest weten dat de concerten vanwege de huidige situatie in Oekraïne niet door kunnen gaan. Het besluit is in goed overleg met Sokhiev genomen. Deborah Borda, zakelijk leider van de New York Philharmonic zegt dat het orkest een mooie relatie had met Tugan Sokhiev. “We bidden om vrede en we bidden om vrede voor hem,” aldus Borda. Sokhiev kijkt uit naar de concerten die hij hopelijk in de toekomst weer met het orkest zal kunnen geven.

De concerten die Sokhiev deze maand zou dirigeren worden trouwens overgenomen door Anna Rakitina, een jonge dirigent, geboren in Moskou. Zij heeft een Russische moeder en een Oekraïense vader. Het wordt haar debuut bij de New York Philharmonic.

Ster advertentie
Ster advertentie