Podium

Taskforce: zalen in problemen door trage toezegging extra geld

NTR
foto: Pxhere
  1. Klassiekchevron right
  2. Taskforce: zalen in problemen door trage toezegging extra geld

Gemeenten zijn traag met het verdelen van rijkssteun voor culturele organisaties. Dat concludeert de Taskforce culturele en creatieve sector na een inventarisatie in twintig steden. Dat geld moest hen helpen om de gestegen kosten te dekken. Hierdoor beginnen veel culturele organisaties dit jaar "met een dieprode, niet sluitende begroting."

Wie in de afgelopen tijd een concert bezocht, vond het misschien minder behaaglijk in de foyer dan een half jaar geleden. Dan heeft de concertzaal de verwarming vermoedelijk wat lager gezet. De hogere energieprijzen zijn voor veel zalen een probleem. Ze moeten vaak enorme ruimtes verwarmen. Ook veel andere kosten stijgen.

Toen duidelijk werd hoe problematisch dit was, zegde de Rijksoverheid eind vorig jaar 300 miljoen euro aan steun toe. Gemeenten moeten bepalen welke maatschappelijke en culturele organisaties er geld krijgen. De Taskforce concludeert na de rondgang dat de door gemeenten toegezegde steun lang niet voldoende is. Bovendien wachten veel gemeenten met toezegging, tot er een definitief kabinetsplan ligt voor steun aan de sector. Dat wordt pas verwacht in mei.

Dat is voor veel culturele organisaties te laat, zegt de Taskforce. Zij moeten in hun begrotingen nu keuzes maken over de invulling van hun culturele seizoen. "Concertzalen zullen zo lang mogelijk wachten met snijden in de programmering", zegt woordvoerder Jeroen Bartelse. "Maar het publiek gaat het toch merken. Want dan moet er gekort worden op bijvoorbeeld de schoonmaak. Dan zal het wat minder netjes zijn in het gebouw. In TivoliVredenburg (waar Bartelse directeur is, red.) hebben we de verwarming al twee graden lager gezet. En de verlichting van het gebouw richting de stad staat vaker uit."

Jeroen Bartelse (Taskforce) over de trage toezegging en de gevolgen

Ster advertentie
Ster advertentie