Podium

Borodin Quartet

NTR
foto: https://borodinquartet.com/media/foto: https://borodinquartet.com/media/
  1. Klassiekchevron right
  2. Borodin Quartet

Volgende week is het Borodin Quartet in Nederland. Het kwartet bestaat al meer dan 75 jaar. Mooie aanleiding om de mooiste opnamen van het Borodin Quartet te draaien.

Het Borodin Quartet werd in 1945 opgericht in de toenmalige Sovjet Unie. Het bestond uit 4 studenten van het Conservatorium van Moskou. Het heette toen nog het Moskou Conservatorium Kwartet, maar in 1955 veranderde het kwartet de naam in Borodin Quartet – genoemd naar de Russische componist Alexander Borodin.

Maandag

Borodin - Strijkkwartet nr.2

De muziek van Dmitri Sjostakovitsj stond vaak op het programma. Het kwartet had sterke affiniteit met die muziek. In 1946 ontmoette het kwartet Sjostakovitsj voor het eerst. De band werd intenser. De componist hield persoonlijk toezicht op het studieproces van zijn kwartetten. Het kwartet voerde de strijkkwartetten van Sjostakovitsj wereldwijd uit, waaronder in Wenen, Madrid, Londen, Parijs en New York. Het idee om een complete cyclus van Sjostakovitsj’ strijkkwartetten uit te voeren ontstond bij het Borodin Quartet.

Dinsdag

Sjostakovitsj - Strijkkwartet nr.6

Het ensemble speelt een veel breder repertoire, waaronder werken van Schubert, Prokofjev, Borodin en Tsjaikovski.

De wereld is sinds de oprichting van het kwartet in 1945 totaal veranderd. Ook het Borodin Kwartet heeft in de loop der jaren heel wat personele wisselingen ondergaan, maar toch heeft het zijn toewijding aan tonale schoonheid, technische uitmuntendheid en muzikaal vakmanschap behouden.

Woensdag

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski - (delen uit) Strijkkwartet nr.2 en nr.3

Naast het uitvoeren van kwartetten, slaat het Borodin Quartet als sinds het prille begin regelmatig de handen ineen met vooraanstaande musici, zoals Nikolaj Luganski, Sviatoslav Richter, Elisabeth Leonskaja en Christoph Eschenbach.
Het Borodin Quartet is een veelgevraagd gast bij festivals en treedt nog steeds wereldwijd op. Bovendien wordt het kwartet regelmatig uitgenodigd om masterclasses te geven of om als jurylid te fungeren bij concoursen.

Donderdag

Robert Schumann - Pianokwintet met Sviatoslav Richter

De Frankfurter Allgemeine Zeitung schreef over het Borodin Quartet: “hier hebben we geen vier individuele spelers, maar één enkel 16-snarig instrument van grote virtuositeit.”

Het Borodin Quartet speelt volgende week in Nederland:

  • Dinsdag 6 december, 19:00 uur – De Oosterpoort, Groningen
  • Donderdag 8 december, 20:15 uur – Het Concertgebouw, Amsterdam
  • Zaterdag 10 december, 20:15 uur – Het Concertgebouw, Amsterdam
Ster advertentie
Ster advertentie