Podium
NTR

Carnegie Hall Openingsavond 5 mei 1891

  1. Klassiekchevron right
  2. Carnegie Hall Openingsavond 5 mei 1891

Het is vandaag precies 130 jaar geleden dat Carnegie Hall in New York z’n deuren opende. Het gebouw, vernoemd naar multimiljonair Andrew Carnegie, had voor z’n openingsconcert op 5 mei 1891 de Russische componist en dirigent Pyotr Ilyich Tsjaikovski uitgenodigd.

De Rus heeft bij zijn aankomst in de Verenigde Staten een lange reis achter de rug: met de trein vanaf Sint Petersburg naar Le Havre en vervolgens met de boot naar New York. Maar er is weinig tijd om te herstellen, de repetities beginnen en de 51-jarige Tsjaikovski bereidt zich, zenuwachtig als hij is, voor op zijn debuut. Dinsdagavond 5 mei, is het zo ver. Carnegie Hall is stijf uitverkocht, iedereen wil een glimp opvangen van deze wereldster.
New York Symphony Orchestra onder leiding van dirigent Walter Damrosch opent de avond met Beethovens ouverture Leonore, maar dan is het de beurt aan Tsjaikovski. Hij dirigeert zijn eigen Marche solenelle…

Een groot succes. De kranten spreken van een sensatie. Tsjaikovski schrijft in een brief aan zijn broer: “Zelden heb ik me voor een concert zo’n zorgen gemaakt, maar dit enthousiasme heb ik zelfs in Rusland nooit kunnen oproepen. Ik ben hier tien keer beroemder dan in Europa.”

Lees hier nog meer over de openingsavond.

Ster advertentie
Ster advertentie