Podium

Musica Antiqua Köln

NTR
foto: Wikimediafoto: Wikimedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Musica Antiqua Köln

In 1973 werd Musica Antiqua Köln opgericht door dirigent Reinhard Goebel – dit jaar precies 50 jaar geleden. Het ensemble was één van de pioniers op het gebied van de historische uitvoeringspraktijk. In 2007 werd het ensemble opgeheven. Ruim 30 jaar speelde het orkest prachtige barokconcerten in binnen- en buitenland. Het was één van de toonaangevende oudemuziekensembles. Wij laten deze week de gouden opnamen horen van dit ensemble.

Reinhard Goebel studeerde aan het conservatorium in Keulen toen hij met medestudenten het ensemble Musica Antiqua Köln oprichtte. Het ensemble wijdde zich vanaf de begindagen aan het repertoire uit de 17de en 18e eeuw. Goebel verdiepte zich in de uitvoeringspraktijk van die tijd en probeerde dat zo goed mogelijk met zijn ensemble uit te voeren. Het ensemble verwierf wereldklasse met de opnamen die zij maakten in de jaren 80 en 90. Het ontving talloze onderscheidingen, waaronder een Gramophone Award, een Diapason d’Or en een Grand Prix International du Disque.

Musica Antiqua Köln werd bij het grote publiek bekendheid doordat het de soundtrack speelde in de film Le Roi danse over het leven en de muziek van Jean-Baptiste Lully – hofcomponist van Koning Lodewijk XIV.

Vanaf de oprichting van het ensemble was Reinhard Goebel artistiek leider. In 1990 kreeg hij een verlamming aan zijn hand. Hij leerde zichzelf andersom vioolspelen, dus met zijn viool in zijn rechterhand en zijn strijkstok in de linker. In 2007 maakte Reinhard Goebel bekend dat hij zou stoppen met Musica Antiqua Köln. Daarmee kwam meteen ook een einde aan het voortbestaan van het ensemble. Goebel gaf aan zich meer te willen concentreren op het dirigeren van grotere ensembles en orkesten.

In onderstaande opname is te zien hoe Reinhard Goebel (spelend in het midden van het ensemble) het orkest leidt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maandag

Georg Philipp Telemann - Divertimento

Dinsdag

Johann Sebastian Bach - Brandenburgs Concert nr.5

Woensdag

Johann David Heinichen - Concerto grosso + Concerto à 8

Donderdag

Pietro Locatelli - Concerto Grosso

Vrijdag

Heinrich Ignaz Franz Biber - Missa Salisburgensis - Gloria

Ster advertentie
Ster advertentie