Podium
NTR

Hoopvol Duits onderzoek naar relatie concertbezoek en coronabesmetting

  1. Klassiekchevron right
  2. Hoopvol Duits onderzoek naar relatie concertbezoek en coronabesmetting

NRC publiceerde 6 november de resultaten van een Duits onderzoek naar verspreiding van het coronavirus bij grootschalige evenementen.

Mondkapje op, negatieve coronatest laten zien, temperatuurcheck, handen ontsmetten, de digitale locatietracker aan, jas ophangen en hup, dansen. Zo zou een concertavond op korte termijn kunnen beginnen, denken onderzoekers van het universiteitsziekenhuis van de Duitse stad Halle.

Afgelopen augustus organiseerde het ziekenhuis een experimenteel popconcert in Leipzig waarbij ze keken hoe het coronavirus zich mogelijk zou kunnen verspreiden bij massabijeenkomsten. De belangrijkste conclusie die zij trekken: binnen-evenementen waarbij de bezoekers zitten, met adequate hygiënemaatregelen en met goede ventilatie, dragen weinig bij aan de verspreiding van het coronavirus.

De eerste inzichten uit dat onderzoek zijn nu online gepubliceerd, maar nog niet onafhankelijk getoetst. Aldus de NRC

In Nederland is de evenementenbranche van plan vergelijkbare proeven te organiseren. Daarbij zullen weer net andersoortige evenementen worden getest, zoals outdoor-concerten.

Staatssecretaris Mona Keijzer noemde die plannen vorige maand 'gedegen', ze worden nu onderzocht door het RIVM op haalbaarheid.

Lees hier het volledige rapport.

Ster advertentie
Ster advertentie