Podium
NTR

Componist-fagottist Kees Olthuis (78) overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Componist-fagottist Kees Olthuis (78) overleden

Woensdag 16 oktober 2019 overleed Kees Olthuis. Van 1970 tot 2005 was hij als fagottist verbonden aan het Concertgebouworkest. Daarnaast verwierf hij aanzienlijke bekendheid als componist.

Kees Olthuis werd op 28 november 1940 geboren in Amsterdam. Zijn vader was dirigent van het koor van de Nederlandse Operastichting en Olthuis droomde aanvankelijk van een zangcarrière bij de opera. Maar het werd een studie fagot en piano aan het conservatorium. Al tijdens zijn studie manifesteerde hij zich als (autodidact) componist.

Veelzijdige carrière

In het Concertgebouworkest speelde hij de eerste jaren behalve fagot ook piano, klavecimbel en celesta. Hij maakte bovendien ruim twintig jaar deel uit van het Nederlands Blazers Ensemble en het Amsterdams Nonet. Op persoonlijk verzoek van de toenmalige chef-dirigent Bernard Haitink componeerde Olthuis in 1984 het symfonisch gedicht Theseusfantasie, dat evenals Scherzo verschillende malen is uitgevoerd door het Concertgebouworkest. Op zijn werken staan ook de succesvolle jeugdopera De naam van de maan op tekst van Annie M.G. Schmidt en Flip van Duijn, de opera François Guyon ter gelegenheid van Delft 750 jaar Stad en diverse orkestwerken in opdracht van dirigent Jaap van Zweden.

Het ambacht van componeren en de praktijk als uitvoerend musicus hielden elkaar bij Olthuis perfect in balans. Fagottist Jos de Lange, Olthuis’ collega sinds 1982, kenschetst hem als "een muzikaal manusje van alles. Hij was actief op zo veel vlakken. Maar wat hij ook deed, het was altijd in dienst van de muziek, die stond altijd op nummer één."

Beluister Introductie en allegro voor fagot, contrafagot en strijkkwartet

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie